Kuntarahoitus: Tautitilanne ja sulkutoimet keskeyttävät talouden toipumisen - Talous | HS.fi

Kuntarahoitus: Tautitilanne ja sulkutoimet keskeyttävät talouden toipumisen

Kuntarahoitus arvioi suhdanne-ennusteessaan, että Suomen talous kasvaa 2,3 prosenttia kuluvana vuonna.

Hiljainen Forumin kauppakeskus Helsingissä tammikuussa.­

9.3. 11:44

Suomen talous kääntyy tänä vuonna kasvuun, vaikka paheneva koronatilanne ja maanantaina alkanut kolmen viikon sulkutila hidastavat tahtia, ennustaa Kuntarahoitus.

Kuntarahoitus arvioi uudessa suhdanne-ennusteessaan, että Suomen bruttokansantuotteen (bkt) kasvu jää 2,3 prosenttiin kuluvana vuonna ja kiihtyy 3,0 prosenttiin ensi vuonna. Viime vuonna talous supistui Tilastokeskuksen ensimmäisten arvioiden mukaan 2,9 prosenttia.

”Talous selvisi poikkeusvuodesta ennakoitua paremmin, mutta nyt kiihtyvä tautitilanne ja sulkutoimet viivästyttävät kotimaisen kysynnän toipumista. Voimakkain elpyminen ajoittuu näillä näkymin vuoden jälkipuoliskolle”, sanoo Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala tiedotteessa.

Vesalan mukaan Suomella on ollut koronataantuman torjunnassa useita valttikortteja. Etätyösiirtymä onnistui Kuntarahoituksen mukaan hyvin, ja talouden perustoiminnot on saatu pyörimään verrattain pienellä lähityöpanoksella. Myös teollisuus yllätti koronakestävyydellään pitkien tilauskirjojen avulla.

Kuluvana vuonna talouden toipumista lykkää kiihtyvä tautitilanne sulkutoimineen. Kuntarahoituksen mukaan toimeliaisuus kotimarkkinoilla vahvistuu vasta, kun riskiryhmät on rokotettu. Kasvu alkaa yksityisestä kulutuksesta, kun pandemian aikana patoutunut kysyntä purkautuu.

Elpymisen toinen kivijalka on vienti, joka hyötyy maailmantalouden piristymisestä. Rokotuskattavuuden lisääntyessä myös yritysten investointirohkeus kasvaa, Kuntarahoitus arvioi.

Artikkeliin liittyviä aiheita