Mara arvostelee rajusti hallituksen kaavailemia jatkorajoituksia ravintoloille, Kaupan liitto vetoaa asiakkaita käyttämään maskia - Talous | HS.fi

Mara arvostelee rajusti hallituksen kaavailemia jatkorajoituksia ravintoloille, Kaupan liitto vetoaa asiakkaita käyttämään maskia

Sulun jälkeiselle ajalle kaavaillut ravintolarajoitukset saavat tyrmäyksen alan etujärjestöltä.

Kaupan alan etujärjestöt vetoavat asiakkaisiin maskinkäytön puolesta. Kauppakeskus Itis viestii maskivaatimuksesta.­

11.3. 18:39

Hallitus on antanut esityksensä liikuntatilojen sulkemisesta kokonaan ja ravintoloiden toiminnan rajoittamisesta maaliskuun lopulla päättyvän sulun jälkeen.

Ravintoloita koskevan ehdotuksen mukaan asiakasmäärä voitaisiin tiettyjen edellytysten täyttyessä rajata jopa kolmasosaan normaalista. Anniskeluaika voitaisiin säätää päättymään kello 17 ja ravitsemisliikkeet suljettaviksi kello 18.

Matkailu- ja ravintola-alaa edustava Mara arvioi, että hallituksen esittämillä rajoituksilla ei ole mahdollista harjoittaa ravintolatoimintaa kannattavasti. Maran mukaan ravintolat eivät aukea esitetyillä rajoituksilla sulun jälkeenkään.

”Pubit aukeavat arkipäivinä klo 15 jälkeen. Niitä ei voida avata lainkaan. Kun asiakkaat istuvat omissa seurueissaan ja koko maassa on tiukasti rajoitettu ravintolassa liikkumista, miksi hallitus haluaa käytännössä kieltää pubien toiminnan?” Maran toimitusjohtaja Timo Lappi kysyy tiedotteessa.

”Yökerhojen ja karaokeravintoloiden toiminta on jo käytännössä kielletty ravintoloiden niin sanotuilla liikkumisrajoituksilla.”

Lappi vaatii, että hallituksen täytyy perustella kaavaillut sulunjälkeiset rajoitukset vakuuttavasti tartuntojen estämisen näkökulmasta. Lisäksi Lapin mukaan koronakriisin aikana valtion maksamat korvaukset ovat olleet selvästi alimitoitettuja ja valtion täytyy nyt korvata yrityksille aiheutuneet vahingot myös suurille ravintola-alan yrityksille.

Kaupan liitto taas julkaisi torstaina vahvan vetoomuksen maskinkäytöstä myymälöissä.

Vetoomuksen lausuvat Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi ja Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto.

”Vetoamme kaikkiin asiakkaisiin: käyttäkää maskia, jos vain suinkin mahdollista. Me kaikki kannamme nyt vastuun siitä, että kaupassa on turvallista asioida ja tehdä töitä.”

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) esitti keskiviikkona toiveen kauppaketjujen oma-aloitteisesta ”maskipakosta”. Toive otettiin ketjuissa vastaan ihmetellen. Kaupan liiton mukaan kauppa ei voi käytännössä estää asiointia maskin puuttumisen vuoksi.

Kauppakeskus Itis on päättänyt viestiä maskipakosta, vaikka keskuksella ei ole oikeutta poistaa ketään maskin käytöstä kieltäytymisen perusteella.

Kaupan alan etujärjestöjen mukaan maskipakon asettaminen asiakkaille on ongelmallista useista syistä. Maskin käyttö ei ole kaikille mahdollista esimerkiksi terveyssyistä. Lisäksi maskin käyttämättä jättämisen syitä olisi vaikea valvoa kaupoissa.

”Elintarvikkeet ovat välttämättömyyshyödykkeitä ja niiden saatavuus on pyrittävä varmistamaan kaikille kuluttajille kaikissa tilanteissa”, Luoto sanoo.

Myös Helsingin seudun liikenne valmistelee maskipakkoa. Maskipakko tulee voimaan lauantaina 13. maaliskuuta. Maskipakko ei kuitenkaan tarkoita, että ilman maskia ei pääsisi joukkoliikennevälineeseen, mutta niiden käyttöä pyritään lisäämään tiukentamalla viestintää ja lisäämällä maski matkustusehtoihin.

Artikkeliin liittyviä aiheita