Suomen talous selvisi koronavuodesta pelättyä paremmin - Talous | HS.fi

Suomen talous selvisi koronavuodesta pelättyä paremmin

Tilastokeskus loivensi hieman Suomen bkt:n viime vuoden laskulukuja.

Asiakkaita kauppakeskus Iso Omenassa Espoossa joulukuussa.­

15.3. 16:03

Tilastokeskus on tarkentanut Suomen koronavuoden bruttokansantuotelukuja hieman ylöspäin.

Tarkentuneiden ennakkotietojen mukaan Suomen talous supistui viime vuonna 2,8 prosenttia, kun helmikuussa laskuksi ilmoitettiin 2,9 prosenttia.

”Viime kevään pahimmat ennusteet bruttokansantuotteen laskun jyrkkyydestä eivät näytä toteutuneen”, Tilastokeskus toteaa Talouden tilannekuva -katsauksessaan.

Suomen talous pärjäsi hyvin myös kansainvälisessä vertailussa. Euroalueen bruttokansantuote (bkt) laski viime vuonna 6,6 prosenttia ja kiisteltyä koronapolitiikkaa noudattaneen Ruotsin bkt 2,8 prosenttia.

Julkisyhteisön alijäämä kasvoi viime vuonna yli kymmenellä miljardilla eurolla 12,9 miljardiin euroon. Julkisyhteisöjen alijäämää kasvattivat koronapandemiaan liittyvät menot sekä verotulojen ja sosiaaliturvamaksujen kertymän pieneneminen. Suhteessa bruttokansantuotteeseen alijäämä oli viime vuonna 5,4 prosenttia.

Valtionhallinnon alijäämä oli viime vuonna 13,4 miljardia euroa, kun se oli edellisenä vuonna 2,7 miljardia euroa. Tämä piti sisällään muun muassa 1,5 miljardin tuotetukipalkkioiden kasvun yrityssektorille.

Yksityinen kulutus laski viime vuonna 4,6 prosenttia edellisvuodesta, 115,2 miljardiin euroon. Yksityinen kulutuksen väheneminen näkyi palvelutoimialalla erityisesti liikenteen, majoituksen ja ravitsemuksen sekä kulttuurin ja viihteen arvonlisäysten laskuna.

Asunto- ja mökkilainojen kasvu jatkui koronapandemiasta huolimatta. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kotitalouden velkaantumisaste nousi viime vuonna 133 prosenttiin, kun toissa vuonna se oli 129 prosenttia.

Kotitalouksien säästämisaste kasvoi viime vuonna kuitenkin 5,7 prosenttiin. Kotitalouksien säästö kasvoi käytettävissä olevia tuloja nopeammin. Samaan aikaan kulutusmenot laskivat selvästi.

Ulkomaanmatkailun romahtaminen heijastui Tilastokeskuksen mukaan merkittävästi vaihtotaseeseen. Tyypillisesti matkustustase on noin kaksi miljardia alijäämäinen, mutta viime vuonna matkustustaseen alijäämä oli 0,2 miljardia.