Nokian säästötoimet koskevat myös Suomea, yt-neuvottelut alkavat ensi viikolla - Talous | HS.fi

Nokian säästötoimet koskevat myös Suomea, yt-neuvottelut alkavat ensi viikolla

Nokian luottamushenkilö Lasse Laurikaisen mukaan neuvottelut voivat johtaa arviolta 300 henkilötyövuoden vähennykseen Suomessa.

Nokian pääkonttori sijaitsee Espoossa.­

16.3. 10:57

Nokian 600 miljoonan euron ja useiden vuosien säästöohjelma koskettaa työntekijöitä myös Suomessa, kertoo Nokian luottamushenkilö Lasse Laurikainen.

Nokian Espoon toimipisteen ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilönä toimiva Laurikainen kertoo, että henkilöstö on saanut kutsun yt-neuvotteluihin, jotka alkavat ensi viikolla.

”Valtaosa vähennyksistä kohdistuu ulkomaille. Vaikka uutinen oli odotettu, ei ole koskaan mukavaa, kun työvoimaa vähennetään”, Laurikainen sanoo.

Nokia kertoi tiistaina odottavansa, että kulurakenteen uudistamisen nettovaikutus Suomen henkilöstömäärään on positiivinen. Laurikainen arvioi, että tänä vuonna Nokia vähentää noin 300 henkilötyövuotta Suomessa kolmessa eri toimipisteessään Oulussa, Tampereella ja Espoossa.

”Euromääräinen lukujen kirkastaminen on useamman vuoden projekti, mutta henkilötyövoiman vähentämisessä se 300 on arvioni mukaan tämän vuoden luku.”

Nokia arvioi kansainvälisten uudelleenjärjestelyjen johtavan 18–24 kuukauden aikana 80 000–85 000 työntekijän organisaatioon nykyisen noin 90 000 työntekijän asemesta. Täsmälliset määrät riippuvat yhtiön mukaan markkinoiden kehityksestä seuraavien kahden vuoden aikana, sillä kustannuksia karsitaan vaiheittain.

Nokialla on tällä hetkellä 6 200 työntekijää Suomessa, joista suuri osa työskentelee Espoon toimipisteessä. Laurikaisen mukaan vähennykset eivät koske Nokia Technologies -liiketoimintaa eli esimerkiksi 5g-teknologiaan ja pilvipalvelujen kehittämiseen keskittyviä työntekijöitä.

Kolmen viime vuoden kuluessa Nokia on palkannut Suomeen 1 200 työntekijää 5g-matkapuhelintekniikan tuotekehitykseen Ouluun, Espooseen ja Tampereelle.

Laurikaisen mukaan henkilöstö on ollut mukana kehittämässä säästöohjelmaa ja suunnittelemassa Nokian toiminnan uudelleenjärjestelemistä.

”Toiminnan uudelleenjärjestelyä on rakennettu hallitusti toimitusjohtajan johdolla”, Laurikainen sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita