Nokian ongelmat kestävät pitkään: osake halpeni sijoittajatapaamisen aikana kuusi prosenttia ja toimitusjohtaja kommentoi arvoituksellisesti menneisyyden ongelmia - Talous | HS.fi

Nokian ongelmat kestävät pitkään: osake halpeni sijoittajatapaamisen aikana kuusi prosenttia ja toimitusjohtaja kommentoi arvoituksellisesti menneisyyden ongelmia

Yhtiön kannattavuus paranee tuntuvasti vasta vuonna 2023. Sitä ennen toimintatapa pannaan uusiksi ja tuotekehitys asetetaan kaiken toiminnan keskipisteeseen. Sijoittajia suunnitelmat eivät vakuuttaneet, sillä yhtiön osake halpeni torstaina liki kuusi prosenttia.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark.­

18.3. 8:12 | Päivitetty 18.3. 19:37

Verkkolaitteita valmistava Nokia kannattavuus paranee lähivuosina hitaasti. Yhtiö esitteli torstaina sijoittajille kohtalaisen selvät suunnitelmat, miten yhtiö yrittää paluutta huipulle.

Suunnitelmat voi tiivistää kahteen pääkohtaan: vastuu kannattavuudesta siirretään pääkonttorista neljälle uudelle liiketoimintaryhmälle ja tuotekehitystä sekoittanut kiemurainen organisaatiomalli puretaan.

Vastaisuudessa kaikki neljä liiketoimintaryhmää ovat vastuussa riittävistä investoinneista tutkimukseen ja tuotekehitykseen, mutta samalla niiden on pidettävä huolta kannattavuudestaan.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin ja talous- ja rahoitusjohtaja Marco Wirénin puheenvuorojen perusteella on selvää, että Nokia suistui viime vuosina sivuraiteille juuri epäselvän johtamisen, kankean toimintamallin ja riittämättömien tuotekehitysinvestointien takia.

”Emme voi olla tyytyväisiä siihen, miten asiat ovat sujuneet”, toimitusjohtaja Lundmark sanoi.

Lundmark ei halunnut pääomamarkkinapäivän jälkeen puhelinkonferenssissa täsmentää, mitä hän tarkoitti.

”Onhan se selvää, että Nokian menestys sijoituskohteena ei ole ollut hyvä. Siinä on paljon historiaa, johon en halua mennä.”

Vuonna 2017 yhtiön osakkeen arvo oli parhaimmillaan liki kuusi euroa. Kuluvan vuoden aikana se on liikkunut kolmen ja neljän euron välillä.

Lähivuosina Nokia alkaa toden teolla korjaamaan viime vuosien virheitä.

Tiistaina yhtiö ilmoitti karsivansa kuluja 600 miljoonalla eurolla vuoden 2023 loppuun mennessä. Säästöjä vastaavan määrän yhtiö aikoo käyttää tutkimuksen ja tuotekehityksen lisäinvestointeihin, jotta sen kilpailukyky paranisi.

Jos yhtiö ei karsisi kuluja kaikkialta muualta kuin tutkimuksesta ja tuotekehityksestä, liiketulos vajoaisi nopeasti tappiolliseksi. Matkapuhelinverkkojen tutkimuksessa ja tuotekehityksessä työskentelee jo 18 000 ihmistä eri puolilla maailmaa.

Lue lisää: Nokia aikoo karsia jopa 10000 työpaikkaa.

Sijoittajia Nokia ei onnistunut torstaina vakuuttamaan, vaikka se on pääomamarkkinapäivän keskeinen tavoite.

Yhtiön osake halpeni Helsingin pörssissä torstaina liki kuusi prosenttia. Sijoittajien epävarmuutta saattoi lisätä se, että Nokia arvioi liiketoimintansa kehittymistä vain tänä vuonna ja vuonna 2023. Ensi vuodesta ei sanottu oikeastaan mitään. Yhtiön johtajat toistivat pääomamarkkinapäivässä myös paljon sellaista, mitä on jo aikaisemmin kerrottu.

Sijoittajia kiinnostavat yleensä yksityiskohtaiset tiedot, mutta Nokian johtavat olivat suurpiirteisiä. Sijoittajia tuskin ainakaan lämmitti ajatus, että hallitus harkitsee osingon maksamista osakkeenomistajille vasta ensi vuoden puolella.

Lokakuussa 2019 hallitus keskeytti vuosineljänneksittäin maksettavan osingon maksamisen, jotta yhtiön kassavarat riittäisivät viidennen sukupolven (5g) matkapuhelintekniikan lisäinvestointeihin.

Pääomamarkkinapäivässä tuli myös selväksi, että suurin osa uusista investoinneista tehdään matkapuhelinverkkojen liiketoimintaryhmään, joka vastaa 5g-tekniikan kehittämisestä.

Toimitusjohtaja Lundmark korosti, että 5g-tekniikan markkinat ovat yhä edelleen alkuvaiheessa ja kysyntää alkaa supistua vasta 2020-luvun lopussa. Toimitusjohtajan viesti on yksiselitteinen: vaikka Nokia on kompuroinut 5g-tekniikassa, sillä on vielä hyvät mahdollisuudet voittaa lisää tärkeitä kauppoja.

Sen sijaan vastausta siihen, onko Nokia mahdollisesti harkitsemassa jonkin liiketoimintansa osa-alueensa myymistä, ei annettu. Toisaalta ei sitä myöskään torjuttu.

Suurimman liiketoimintaryhmän eli matkapuhelinverkkojen johtaja Tommi Uitto puolestaan painotti, että 5g-tekniikan hyödyntäminen erilaisten laitteiden kytkemisessä verkkoon on vasta alkamassa suuressa mittakaavassa.

Hänen mukaansa Nokian tuotteille on kysyntää on etenkin energiateollisuudessa, kaivosteollisuudessa, liikenteessä, tehdasteollisuudessa ja turvallisuusalalla.

Nokian markkinaosuuden Uitto arvioi olevan 5g-tekniikassa nykyisin 25–27 prosenttia. Jossain vaiheessa vuoden 2023 jälkeen matkapuhelinverkkojen kannattavuutta mittaava liikevoittoprosentti kasvaa Uiton esittämien laskelmien mukaan yli kymmeneen prosenttiin. Tosin hän ei kertonut milloin se mahdollisesti tapahtuu.

Tänä vuonna matkapuhelinverkot eivät tuota välttämättä lainkaan liikevoittoa ja vuonna 2023 liikevoittoprosentti on yhtiön arvion mukaan 5–8.

Keskeisten johtajien pääomamarkkinapäivässä pitämien esitysten perusteella Nokian vuosia vaalima ajatus kokonaisratkaisujen myymisestä teleoperaattoreille oli paha erehdys. Niistä on nyt yksiselitteisesti luovuttu.

Kokonaisratkaisut tarkoittavat, että teleoperaattorit voivat ostaa kaiken tarvitsemansa tekniikan Nokialta. Teleoperaattorit eivät Nokian ajattelutavasta innostuneet, koska ne haluavat ostaa laitteita ja ohjelmistoja useilta yhtiöiltä saadakseen parhaan mahdollisen hinnan.

Pääomamarkkinapäivässä esiteltyjä uudistuksia toteutetaan Nokiassa kolmessa vaiheessa.

Ensimmäiseksi liiketoiminnan perusta pannaan kuntoon. Se tarkoittaa pyrkimystä saavuttaa edelläkävijän asema uudessa tekniikassa, yksinkertaisemman toimintamallin käyttöönottoa ja suuria investointeja tuotteiden parantamiseksi.

Ensi vuodesta eteenpäin yhtiö etenee kiihdytysvaiheeseen. Silloin tuotteiden pitäisi olla jo parempia ja yhtiö on kenties oppinut ymmärtämään paremmin, mitä asiakkaat siltä oikeastaan haluavat ja mihin ne ovat tyytymättömiä.

Kolmannessa vaiheessa uudistettuja tuotteita ja palveluita aletaan myydä entistä enemmän myös muille kuin teleoperaattoreille.

”Keskitymme neljään tulosvastuulliseen liiketoimintaryhmäämme, jotka vastaavat paremmin asiakkaidemme ostokäyttäytymistä. Jokainen liiketoimintaryhmistämme tavoittelee teknologiajohtajuutta ja niillä on selkeät strategiat ja tavoitteet markkinaosuuksien sekä kannattavuuden parantamiseksi”, Lundmark sanoi aikaisemmin.

Lue lisää: Toimitusjohtaja Pekka Lundmark ja hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf kertovat, mikä Nokiassa meni pieleen

Neljästä liiketoimintaryhmästä suurin ja tärkein on matkapuhelinverkot. Se tavoittelee johtavaa asemaa langattomissa verkoissa ja niiden palveluissa.

Toiseksi suurin on verkkoinfrastruktuuri, joka keskittyy kriittisiin verkkoihin ja ratkaisuihin hyödyntämällä Nokian verraten vahvaa asemaa ip-, optisissa- ja kiinteissä verkoissa sekä merenalaisissa kaapeleissa.

Pilvi- ja verkkopalvelut on erikoistunut etenkin ohjelmistojen myymiseen laajemmalle asiakaskunnalle kuin vain teleoperaattoreille. Liiketoimintaryhmän asiakkaat siirtyvät Nokian mukaan yhä enemmän nimenomaan palveluina myytäviin tuotteisiin.

Teknologiayksikkö on erikoistunut patenttien lisensointiin ja uusien keksintöjen kehittämiseen etenkin matkapuhelimien valmistajien tarpeisiin. Nokialla on patenttien lisensointisopimukset useimpien suurten matkapuhelinvalmistajien kanssa ja sen patenttisalkku on alan painavimpia yhdessä Ericssonin ja yhdysvaltalaisen puolijohdeyhtiö Qualcommin kanssa.

Nokia lupaa myös ottaa liiketoiminnassaan kiinnittää entistä enemmän huomiota kestävään kehityksen, jonka keskipisteessä on ilmastonmuutoksen torjunta ja vastuullinen liiketoiminta.

Nokia ilmoitti hiljattain sitoutuvansa vähentämään sekä oman toimintansa että tarjoamiensa tuotteiden ja ratkaisujen tuottamia kasvihuonepäästöjä 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Tavoitteena on myös kasvattaa naisten osuutta työvoimasta ympäri maailman, kun yhtiöön palkataan uusia työntekijöitä.