Hallitus esittää koronan sulkemille ravintoloille uutta korvausta – ”myös tapahtuma-alan tukemista valmistellaan parhaillaan”, lupaa elinkeinoministeri - Talous | HS.fi

Hallitus esittää koronan sulkemille ravintoloille uutta korvausta – ”myös tapahtuma-alan tukemista valmistellaan parhaillaan”, lupaa elinkeinoministeri

Lakiesitys koskisi pieniä yrityksiä. Isommille yrityksille valmisteltaisiin erillinen tuki.

Hallitus esittää ravintoloille uutta korvausta. Sulkemiskorvaus koskisi ravintoloita ja muita ravitsemisyrityksiä, jotka on suljettu majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetulla lailla 9.–28. maaliskuuta 2021. Kuvassa Anja ja Asko Aalto viimeisenä päivänä ennen ravintolasulkua.­

18.3. 14:23 | Päivitetty 18.3. 15:11

Hallitus esittää pienille ravintoloille uutta koronaviruskorvausta. Hallitus jätti tänään torstaina eduskunnalle lakiesityksen, jonka mukaan yrityksille maksettaisiin korvaus, jos niiden toimitilat on lain tai viranomaismääräyksen johdosta pidettävä suljettuina koronavirusepidemian vuoksi.

Asiasta kertoi Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) tiedotteessaan.

Laki tulisi voimaan 12. huhtikuuta ja yritykset voisivat hakea korvausta Valtionkonttorista toukokuusta lähtien. Sillä korvattaisiin 100 prosenttia palkkakuluista ja 70 prosenttia muista kuluista, kuten vuokrasta. Ravintoloiden ulosmyynti huomioitaisiin korvauksen määrässä.

Sulkemisesta aiheutuvien korvausten määräksi arvioidaan 70 miljoonaa euroa, joista kaksi kolmasosaa arvioidaan maksettavaksi pienille ja mikroyrityksille.

Uusi sulkemiskorvaus koskisi ravintoloita ja muita ravitsemisyrityksiä, jotka on suljettu majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetulla lailla 9.–28. maaliskuuta 2021. Korvausta voitaisiin maksaa myös yrityksille, jotka kunta tai aluehallintovirasto voi määrätä suljettavaksi tartuntatautilain nojalla.

Korvaus koskisi enintään 49 henkilöä työllistäviä yrityksiä.

”Isoilla yrityksillä EU:n valtiontukisääntöjen määrittelemä tukikatto eli 1,8 miljoonaa euroa alkaa olla täynnä. Neuvottelemme tästä parhaillaan Euroopan komission kanssa. Halusimme kuitenkin saada pienten yritysten tuen mahdollisimman nopeasti käyntiin, joten sen vuoksi pienten ja suurten yritysten tukipaketit valmistellaan erillisinä. Myös tapahtuma-alan tukemista valmistellaan parhaillaan erikseen”, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoo tiedotteessa.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran toimitusjohtaja Timo Lappi on tyytyväinen, että palkkakulut korvattaisiin esityksen mukaan kokonaisuudessaan. Hän kuitenkin perää myös muiden kulujen täysimääräistä korvausta.

”Ravintoloiden kiinteät joustamattomat kustannukset sulun ajalta ovat yli 90 miljoonaa euroa. Valtion tulee hyvittää ne kokonaan”, sanoo Lappi Maran tiedotteessa.

”Yrityksiltä ei löydy lopun 30 prosentin kattamiseen varoja, koska valtaosalla yrityksistä ei ole myyntiä sulun ajalla lainkaan. Take away -myyntikin on niiltä osin tappiollista, kun lähettipalveluyritys vie annoksen asiakkaalle. Suuri osa alan yrityksistä toimii velkojien hyvän tahdon varassa.”

Kaikissa tapauksissa vuokran alentaminen sulkujen ajaksi ei onnistu, muistuttaa Lappi.

Sulkemiskorvaus määriteltäisiin helmikuun kulujen mukaisesti. Lapin mukaan vertailukuukausina tulisi kuitenkin voida käyttää myös kesäsesonkikuukausia, sillä lain on määrä olla voimassa vuoden loppuun asti. Lappi myös huomauttaa, että helmikuu on lyhyt kuukausi, joten sen kulut ovat maaliskuuta pienemmät.

Lapin mielestä on myös kohtuutonta, että korvauksia ei maksettaisi alle 15 päivän sulun ajalta.

”Ravintoloiden sulku ja asiakastilojen sulku lopettaa käytännössä yrityksen liiketoiminnan. Kun ravintolat suljetaan lailla ja viranomainen tekee asiakastilojen sulkupäätöksen tartuntatautilain 58 g §:n nojalla, valtion tulee maksaa sulkemiskorvaus lyhyemmänkin ajan kuin 15 vuorokauden sulusta”, sanoo Lappi.

Artikkeliin liittyviä aiheita