Koronapandemia paisutti ruoankuljetusyhtiö Deliveroon yli 10 miljardin euron arvoiseksi, sen listautumisesta odotetaan yhtä Lontoon pörssin suurimmista - Talous | HS.fi

Koronapandemia paisutti ruoankuljetusyhtiö Deliveroon yli 10 miljardin euron arvoiseksi, sen listautumisesta odotetaan yhtä Lontoon pörssin suurimmista

Deliveroo tähtää listautumisen yhteydessä noin 12 miljardin dollarin eli hieman yli 10 miljardin euron markkina-arvoon. Listautuminen on Lontoon pörssin kolmanneksi suurin viimeisen vuosikymmenen aikana.

Ruoankuljetusyhtiö Deliveroo listautuu pian Lontoon pörssiin.­

22.3. 14:40 | Päivitetty 23.3. 10:22

Ruoankuljetusyhtiö Delivero listautuu pian Lontoon pörssiin. Deliveroo tähtää listautumisen yhteydessä noin 12 miljardin dollarin eli hieman yli 10 miljardin euron markkina-arvoon.

Listautuminen on Lontoon pörssin kolmanneksi suurin kymmenen viime vuoden aikana. Sitä suurempia ovat olleet ainoastaan raaka-ainekauppaan sekä kaivostoimintaan erikoistuneen Glencoren listautuminen toukokuussa 2011 ja Allied Irish Bankin listautuminen kesäkuussa 2017.

Samalla Deliveroon listautumisannista on tulossa suurin teknologiayrityksen listautumisanti Lontoon pörssin historiassa. Sillä on myös ulkopoliittista merkitystä, sillä brittihallitus on käyttänyt Deliveroota esimerkkinä siitä, että Lontoon pörssi on yhä tärkeä globaali kauppapaikka brexitistä huolimatta.

Uutistoimistot Reuters ja Bloomberg kertoivat maanantaina, että yhtiö tavoittelee listautumisannissa osakkeilleen 4,54–5,35 euron kappalehintaa. Tuolla hintahaarukalla yhtiön markkina-arvo päätyisi 8,8–10,2 miljardin euroon.

Bloombergin mukaan yhtiö laskee liikkeelle lähes 385 miljoonaa osaketta. Osakkeiden määrää voidaan kasvattaa 10 prosentilla, jos osakkeille riittää kysyntää. Deliveroon odotetaan listautuvan maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa.

Deliveroo hyötyi viime vuonna koronaviruksen aiheuttamista ravintolasuluista. Yhtiön välityksellä tilattujen ruoka-annosten arvo oli viime vuonna noin 4,8 miljardia euroa. Kasvua edellisvuodesta oli yli 64 prosenttia.

Liikevaihdon kovasta kasvusta huolimatta yhtiön toiminta oli kuitenkin raskaasti tappiollista. Yhtiö teki viime vuonna noin 260 miljoonan euron tappiot.

Osa analytiikoista arvioi, että yhtiön liiketoiminta voi kärsiä, kun Britannia alkaa purkaa koronarajoituksia.

Verkkokauppajätti Amazon kuuluu 16 prosentin omistusosuudellaan Deliveroon suurimpiin omistajiin.

Oikaisu 23.3.2021 kello 10.22: Uutisessa kirjoitettiin, että Deliveroosta tulee Lontoon pörssin suurin teknologiayritys. Todellisuudessa kyse on Lontoon pörssin suurimmasta teknologiayrityksen listautumisannista.

Artikkeliin liittyviä aiheita