Biden valmistelee USA:lle uutta jättimäistä tukipakettia: Työllisyyteen ja infrastruktuuriin keskittyvä paketti kasvamassa yli 3 000 miljardiin - Talous | HS.fi

Biden valmistelee USA:lle uutta jättimäistä tukipakettia: Työllisyyteen ja infrastruktuuriin keskittyvä paketti kasvamassa yli 3 000 miljardiin

Uusi paketti on suunnitelman asteella eikä sitä aiota julkistaa vielä tällä viikolla, kerrotaan Valkoisesta talosta.

Yhdysvaltalaismedioiden mukaan presidentti Joe Bidenin hallinto suunnittelee isoa infrastruktuuriin, ilmastoon ja työllisyyteen keskittyvää pakettia.­

23.3. 9:03 | Päivitetty 23.3. 11:07

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin pöydälle on tulossa suunnitelma infrastruktuuriin, ilmastoon ja työllisyyteen liittyvistä uusista toimista, joiden kustannukset voivat olla yli kolme biljoonaa eli 3 000 miljardia dollaria.

Asiasta kertoi ensimmäisenä The New York Times, jonka mukaan suunnitelman yksityiskohdat voivat vielä muuttua merkittävästi. Myös The Washington Post, CNN ja Reuters julkaisivat tiedot lähteisiinsä vedoten. Kokonaisuus voi yltää jopa neljään biljoonaan dollariin kun otetaan huomioon pakettiin sisältyvät verokannustimet.

Bidenin hallinnon harkitsema paketti on vielä suunnitelman asteella eikä presidentti ole aikeissa julkistaa ehdotuksia tällä viikolla, kertoo Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki.

”Hän harkitsee erilaisia vaihtoehtoja sekä eri laajuisia ja kokoisia suunnitelmia, joista presidentti keskustelee tiiminsä kanssa tulevina päivinä. Spekulaatiot ovat ennenaikaisia”, Psaki sanoo.

Psakin mukaan Biden kuitenkin ”keskittyy työpaikkoihin ja kaikkien amerikkalaisten elämän parantamiseen”.

Bidenin on tällä viikolla määrä kuulla neuvonantajia ja asiantuntijoita suunnitelmista. The New York Timesin mukaan osa paketista aiottaisiin rahoittaa verotuksella, joka keskittyisi yritysten ja rikkaiden verojen kiristämiseen.

Paketin toteutuksessa täytyy ottaa huomioon se, että sen koko ja monet Bidenin suunnitelmaan sisältyvät ehdotukset voivat olla kova pala republikaaneille.

”En usko, että meidän puoleltamme tullaan näkemään innostusta verojen korotukselle”, senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell kertoi toimittajille viime viikolla.

Republikaanien vuoksi pakettia ollaan jakamassa kahteen osaan, joista ensimmäinen keskittyisi helpommin läpi saataviin infrastruktuurihankkeisiin. Tosin McConnell arvioi jo Bidenin hallinnon infrastruktuurisuunnitelman olevan ”Troijan hevonen” veronkorotuksille.

Infrastruktuurin parantamiseen ja ilmastotoimiin keskittyvän kokonaisuuden lisäksi paketissa tulisi olemaan mukana esimerkiksi universaaliin lastenhoitoon, koulutukseen ja palkallisiin vapaisiin liittyvää tukea.

Ensimmäinen paketti sisältää rahoitusta maaseudun laajakaistayhteyksien kehittämiseen, työläisten koulutukseen ja miljoonan kohtuuhintaisen asumisyksikön rakentamiseen. Mukana on biljoonan dollarin kokonaisuus teiden, siltojen, rautateiden, satamien sekä sähköautojen latauspisteverkoston rakentamiseen ja sähköverkon kehittämiseen.

Osa republikaaneista ja elinkeinoelämästä on suhtautunut myönteisesti erityisesti teiden ja siltojen kehittämishankkeiden lisäämiseen.

Yhdysvaltain kauppakamari ja Yhdysvaltain kansallisen valmistavan teollisuuden yhdistys (NAM) ovat ilmaisseet tukeaan mahdollisuudelle käyttää jopa kaksi biljoonaa dollaria infrastruktuuriin tänä vuonna.

Infrapaketti sisältää monia elementtejä Bidenin presidentinvaaleissa esittämästään suunnitelmasta, joka kampanjan mukaan loisi viisi miljoonaa uutta työpaikkaa ja palauttaisi kaikki koronakriisin vuoksi menetetyt työpaikat.

Suunnitelman tavoitteena on myös vähentää taloudellista epätasa-arvoa. Biden on luvannut, ettei alle 400 000 dollaria vuodessa tienaavien kansalaisten veroja olla korottamassa. Myös naisten taloudellista asemaa halutaan tukea.

Bidenin hallinnon kaavailemat verokannustimet liittyvät esimerkiksi olemassa olevan rakennuskannan energiatehokkuuden lisäämiseen ja perheille lastenhoidosta maksettaviin hyvityksiin. Suunnitelmassa voi olla mukana väliaikaisten verohelpotusten jatkaminen, mikä joidenkin arvioiden mukaan kasvattaisi kolmen biljoonan dollarin paketin hintaa sadoilla miljardeilla.

Nyt suunnitelmissa oleva paketti tulisi aiemman, kaikkiaan noin 5 000 miljardin dollarin elvytyksen päälle. Bidenin 1,9 biljoonan dollarin elvytyspaketti hyväksyttiin Yhdysvaltain edustajainhuoneessa helmikuun lopussa.

Viime vuonna Yhdysvaltain kongressi lupasi koronaelvytykseen yli 3,1 biljoonaa dollaria. Ensin hyväksyttiin maaliskuussa noin 2 200 miljardin dollarin elvytyspaketti ja joulukuussa 900 miljardin dollarin paketti.

Artikkeliin liittyviä aiheita