Gamestopin osakekurssi on noussut alkuvuodesta yli 860 prosenttia, nyt se saattaa rahastaa kurssinousun myymällä uusia osakkeita - Talous | HS.fi

Gamestopin osakekurssi on noussut alkuvuodesta yli 860 prosenttia, nyt se saattaa rahastaa kurssinousun myymällä uusia osakkeita

Gamestop julkaisi tiistaina tuloksensa. Yhtiön verkkomyynti on kasvanut hurjasti, mutta markkinat pettyivät silti tulokseen.

Gamestopin osakekurssi on heilunut alkuvuoden aikana poikkeuksellisen rajusti.­

24.3. 9:19

Meemiosakemanian nostama pelikauppaketju Gamestop aikoo kaupata sijoittajille uusia osakkeita.

Yhtiö kertoi asiasta tiistaina. Gamestopin osakekurssi on noussut tämän vuoden aikana yli 860 prosenttia.

Gamestop julkaisi myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa viime vuoden viimeisen neljänneksen tuloksensa. Yhtiön tulos lähes nelinkertaistui vuoden 2019 viimeiseen neljännekseen verrattuna. Neljännen vuosineljänneksen osakekohtainen tulos oli 1,19 dollaria osaketta kohti. Vuotta aiemmin vastaava tulos oli 0,32 dollaria. Raportoidut tulokset kuvaavat tilivuotta, joka päättyy tammikuun lopussa.

Samaan aikaan yhtiön myynti väheni 3 prosenttia edellisvuodesta. Yhtiön nettomyynti vuoden 2020 viimeisen neljänneksen aikana oli 2,12 miljardia dollaria, kun edellisvuonna myynti ylsi lähes 2,19 miljardiin.

Heikentyneiden lukujen taustalla on myymäläverkon raju karsiminen ja siirtyminen kohti verkkokauppavetoista myyntistrategiaa. Yhtiö lakkautti vuoden aikana muun muassa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa sijaitsevat myymälänsä.

Yhtiön nettimyynti kasvoikin 175 prosenttia viimeisen neljänneksen ja 191 prosenttia koko vuoden aikana. Tilivuoden viimeisellä neljänneksellä jo yli kolmannes Gamestopin myynnistä tapahtui verkossa, kun vuotta aiemmin osuus oli vain 12 prosenttia.

Yhtiön tulos jäi uutistoimisto Reutersin mukaan markkinoiden odotuksista. Myös The Wall Street Journal uutisoi, että yhtiön osakkeen arvo heikkeni pörssin jälkimarkkinakaupassa noin 10 prosenttia.

Gamestopin osake on noussut alkuvuoden aikana täysin järjenvastaisesti. Taustalla on muun muassa Redditin Wallstreetbets-keskustelupalstalta käynnistynyt ostovimma, sähköautomiljardööri Elon Muskin osakkeeseen kohdistuneet twiitit sekä Wall Streetin suurpelureiden halu hyötyä yhtiön osakekurssin rajusta noususta.

Lue lisää Gamestopin kurssiheilunnasta:

Saiko paha nyt palkkansa? Animaatiot näyttävät, miten raha liikkui, kun verkon joukkovoima kuritti pörssin pelureita

Tavallinen perheenisä aloitti kellarissaan sijoitus­maailmaa ravistelleen Reddit-manian – Nyt hän kertoo motiiveistaan ensimmäistä kertaa julkisuudessa

Yhtiön osake maksoi joulukuun viimeisen pörssipäivän päätteeksi 18,84 dollaria. Korkeimmillaan sen hinta oli 27. tammikuuta, jolloin osakkeen arvo oli päivän päätteeksi 347,5 dollaria. Osakekurssi oli siis huimimmillaan noussut yli 1 700 prosenttia.

Viimeisen viikon aikana osakkeen arvo on tosin vähentynyt rajusti. Viime keskiviikkona kaupankäynnin alkaessa osakkeen arvo oli 217,8 dollaria, tiistain päätteeksi enää 181,75 dollaria.

Markkinakommentaattorit ovat odottaneet yhtiön hyödyntävän noussutta osakekurssiaan laskemalla myyntiin uusia osakkeita. Myös yhtiö pohtii tätä vaihtoehtoa. Reutersin mukaan se on harkinnut tammikuusta asti uusien osakkeiden laskemista myyntiin.

Ne tulisivat myyntiin tilivuoden 2021 aikana eli käytännössä tammikuun loppuun 2022 mennessä.

Data-analyysiin erikoistuneen Newzoon mukaan Yhdysvaltain videopelimarkkinan koko oli viime vuoden päätteeksi noin 41,3 miljardia dollaria.

Artikkeliin liittyviä aiheita