Yhdysvaltalainen Intel haastaa Aasian isot siruvalmistajat, suunnittelee uusia tehtaita Arizonaan ja Eurooppaan - Talous | HS.fi

Yhdysvaltalainen Intel haastaa Aasian isot siruvalmistajat, suunnittelee uusia tehtaita Arizonaan ja Eurooppaan

Intel aikoo sijoittaa 20 miljardia dollaria kahden uuden sirutehtaan rakentamiseksi Yhdysvaltoihin.

Intel sekä suunnittelee että rakentaa sirunsa itse, mikä on nykyisin harvinaista. Esimerkiksi Apple suunnittelee omat sirunsa, jotka valmistetaan Taiwanissa.

24.3. 9:36

Teknologiayhtiö Intel aikoo laajentaa sirutuotantoaan Yhdysvalloissa.

Maailman suurimpiin puolijohdevalmistajiin kuuluvan Intelin toimitusjohtaja Pat Gelsinger suunnittelee 20 miljardin dollarin eli noin 17 miljardin euron sijoitusta Arizonaan, johon rakennettaisiin kaksi uutta sirutehdasta.

Intelin tarkoituksena on jatkossa myydä siruja myös ulkopuolisille asiakkaille.

Sirujen tarjonta ei ole kyennyt vastaamaan kysyntään alkuvuonna, minkä seurauksena esimerkiksi autovalmistajat ovat jopa joutuneet keskeyttämään tuotantoaan. Sirujen saatavuusongelmat ovat johtaneet näytönohjainten ja pelikonsolien tarjonnan hiipumiseen.

Maailman suurin mikrosirujen valmistaja on taiwanilainen TSMC, joka valmistaa yli 50 prosenttia tilaustyönä tehtävistä siruista maailmassa. Lisäksi Intelin haastaja monimutkaisessa siruvalmistuksessa on korealainen Samsung.

Lue lisää: Näin syntyi Taiwanin bisnesihme TSMC

Intelin tavoitteena onkin lisätä sirutuotantoa myös Aasian ulkopuolella eli Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Aasiassa valmistetaan Reutersin mukaan kaksi kolmasosaa kaikista maailman siruista eli piikiekoista valmistetuista puolijohdeosista.

Intel on harvinaisuus siruliiketoiminnassa. Yhtiö on sinnikkäästi pyrkinyt sekä suunnittelemaan omat sirunsa että valmistamaan ne omilla tehtaillaan. Esimerkiksi TSMC ei suunnittele siruja. Se kuitenkin valmistaa tällä hetkellä kaikki Applen suunnittelemat sirut.

Gelsinger sanoo uutisoimisto Reutersille, että Yhdysvaltain uusien tehtaiden siruvalmistus voisi olla täydessä vauhdissa vuonna 2023. Gelsingerin mukaan siruille on jo ulkoisia asiakkaita, jotka eivät ole julkisia.

Gelsinger on kuitenkin erikseen todennut, että Amazon, Cisco, Qualcomm ja Microsoft ovat tukeneet Intelin aikeita tarjota sirutuotantoa.

Ensin yhtiö aikoo rakentaa kaksi tehdasta sen nykyiselle toimipaikalleen Arizonan Chandleriin, mikä loisi Intelin mukaan 3 000 vakituista työpaikkaa. Sen jälkeen yhtiön aikeissa on kehittää tuotantoa myös Euroopassa ja lisätä sijoituksia Yhdysvaltoihin.

Artikkeliin liittyviä aiheita