Osakesäästötili jokaiselle vauvalle? Työryhmä ehdottaa, että Suomessa syntyville lapsille avattaisiin 300 euron sijoitustili - Talous | HS.fi

Osakesäästötili jokaiselle vauvalle? Työryhmä ehdottaa, että Suomessa syntyville lapsille avattaisiin 300 euron sijoitustili

Ryhmän keinovalikoimassa on muun muassa yritysten rahoitukseen ja osaamiseen liittyviä ehdotuksia. Asennekasvatustakaan ei ole unohdettu.

Kansanedustaja Juha Sipilän (kesk) vetämä työryhmä esittää, että jokaiselle vastasyntyneelle Suomessa vakituisesti asuvalle laselle avattaisiin osakesäästötili, jolle valtio lahjoittaisi 300 euroa.­

24.3. 12:26

Kotimaisen omistajuuden vahvistamista pohtinut työryhmä on luovuttanut raporttinsa työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk). Kansanedustaja Juha Sipilän (kesk) vetämä työryhmä esittää yhteensä lähes 70:tä erilaista toimenpidettä.

Työryhmä haluaisi muun muassa selvittää mahdollisuutta liittää osakesäästötili osaksi äitiyspakkausta. Ehdotuksen mukaan Suomen valtio avaisi jokaiselle vastasyntyneelle Suomessa vakituisesti asuvalle ”lapsen osakesäästötilin”, jolle valtio lahjoittaisi 300 euroa. Varojen sijoittamisesta päättäisivät huoltajat, joille annettaisiin riippumatonta sijoitusmateriaalia äitiyspakkauksessa ja neuvolassa.

Sipilän mukaan ehdotusta voisi nimittää eräänlaiseksi bonusesitykseksi.

”Jokainen Suomessa syntynyt vauva saisi tilin, ja koulussa esimerkiksi 15-vuotiaana opeteltaisiin, miten sijoittamista ja omistamista tehdään. Täysikäisenä sen saisi hallintaan. Sillä tavalla saataisiin jollain aikavälillä jokainen suomalainen tähän mukaan”, Sipilä visioi STT:lle.

Ryhmä esittää myös osakesäästötilin enimmäismäärän nostoa 100 000 euroon nykyisestä 50 000:sta.

”Tämä olisi nopean tähtäimen toimenpide. Pidemmällä tähtäimellä toivomme, että tarkasteltaisiin avoimesti, tarvitaanko siinä rajaa ja voisiko siinä olla muitakin kuin pörssiosakkeita. Voisiko siellä olla vaikka naapurin Villen osakeyhtiön osakkeita eli myös listaamattomia yhtiöitä? Ruotsissa se on avoimempi eri instrumenteille”, Sipilä sanoo.

Ryhmän muihin ehdotuksiin kuuluu esimerkiksi Britanniasta mallia ottava, julkista rahaa sijoittava kanssasijoitusrahasto yrityksen startup-vaiheen rahoitukseen.

”Kun bisnesenkeli tekee rahoituskierroksen yritykseen, kanssasijoitusrahastosta voisi tehdä samansuuruisen, samanehtoisen sijoituksen, ja bisnesenkeli hallinnoisi yhtiössä molempia sijoituksia. Englannissa näin on tehty, ja se toimii hyvin.”

Ryhmä esittää myös muun muassa Finnveran juniori- ja yrittäjälainojen selkeää nostoa.

Ryhmän mukaan myös myönteiseen asenneilmapiiriin ja omistajuuden osaamiseen pitää panostaa kaikilla koulutusasteilla aina peruskoulusta alkaen.

Artikkeliin liittyviä aiheita