Rajoitukset ajoivat muotikaupan surkeaan tilaan: 200 myymälää on sulkenut ovensa pysyvästi - Talous | HS.fi

Rajoitukset ajoivat muotikaupan surkeaan tilaan: 200 myymälää on sulkenut ovensa pysyvästi

Muotikaupan etujärjestö vaatii hallitukselta määräystä myymälöiden sulkemisesta, jos ulkonaliikkumiskielto otetaan käyttöön.

Samuji-vaatekauppa ajautui konkurssiin maaliskuussa 2021.­

24.3. 13:55

Kotimainen muotikauppa on ajautunut tukalaan tilanteeseen, jota uudet liikkumisrajoitukset uhkaavat pahentaa entisestään.

Muotikauppiaita edustava Fashion Finland julkaisi tiistaina kannanoton, jossa nostetaan esiin koronapandemian musertava vaikutus alan yrityksiin.

Tähän mennessä jo 200 muotialan myymälää on sulkenut pysyvästi ovensa ja koko vaatealan liikevaihto on supistunut vuodessa lähes 600 miljoonalla eurolla, etujärjestö kertoo.

Nyt etujärjestö vaatii hallitukselta selkeämpiä ohjeita, jotta alan yrityksillä olisi mahdollisuus selvitä kriisin yli. Esimerkiksi mahdollista ulkonaliikkumiskieltoa pidetään musertavana iskuna jo valmiiksi hankalassa tilanteessa.

”Nyt julkisuudessa esiintyvien tietojen mukaan Suomeen suunnitellaan ulkonaliikkumiskieltoa. Fashion Finlandin hallitus ei hyväksy näin järeää kieltoa, sillä esimerkiksi Hollannissa kuukausia jatkunut ulkonaliikkumiskielto ei ole johtanut haluttuihin tuloksiin koronaviruksen leviämisen pysäyttämiseksi”, kannanotossa kirjoitetaan.

Fashion Finlandin mukaan tähän mennessä vain prosentti vaatekaupan myymälöistä on saanut valtion myöntämää kustannustukea, vaikka muotiala on ollut vähittäiskaupan suurimpia kärsijöitä koronatilanteessa.

Viime vuonna muotikaupan yritysten liikevaihto supistui Fashion Finlandin mukaan 26 prosenttia.

Etujärjestö vaatii, että hallitus antaa vaatekaupan yrityksille määräyksen myymälöiden sulkemiseksi, jos ulkonaliikkumiskielto otetaan käyttöön.

Mahdollisen ulkonaliikkumiskiellon seurauksena päätöstä myymälöiden sulkemisesta ja ravintola-alan kaltaisen tuen antamisesta muotikaupoille vaaditaan kannanoton mukaan heti eikä pitkän hakuprosessin jälkeen.

Alkuvuosi on ollut muotikaupassa erityisen synkkä. Tammikuussa myynti väheni 12 prosenttia ja helmikuussa 24 prosenttia, kertoo Talouselämä. Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää arvioi lehdelle, että alan yrityksistä 260 on tehnyt konkurssin vuoden 2020 alun jälkeen.

Samaan aikaan työntekijöiden määrä on pienentynyt 19 000:een, kun vielä runsas vuosi sitten työntekijöitä oli muotikaupassa 26 000.

Artikkeliin liittyviä aiheita