Danske Bank lopettaa hiili- ja turveyhtiöiden rahoittamisen – ”Erityisen vahingollisia tapoja tuottaa energiaa” - Talous | HS.fi

Danske Bank lopettaa hiili- ja turveyhtiöiden rahoittamisen – ”Erityisen vahingollisia tapoja tuottaa energiaa”

Pankki kertoo lopettavansa vaiheittain sijoitukset ja rahoituksen myöntämisen yrityksille, jotka tuottavat energiaa kivihiilellä ja turpeella.

Danske Bank vähentää asteittain rahoitusta ja sijoituksia yhtiöihin, jotka tuottavat energiaa kivihiilellä tai turpeella.­

25.3. 8:00 | Päivitetty 25.3. 13:34

Danske Bank aikoo lopettaa hiili- ja turveyhtiöiden rahoittamisen.

Pankki kertoi torstaina, että se luopuu vaiheittain sijoituksista ja rahoituksen myöntämisestä yrityksille, jotka tuottavat energiaa kivihiilellä ja turpeella.

Danske Bankin mukaan muutos on osa pankin tiukentuvaa linjaa fossiilisiin polttoaineisiin. Etenkin tiettyjä energiamuotoja pidetään haitallisina ympäristön kannalta, minkä vuoksi kivihiileen ja turpeeseen tehtävistä sijoituksista luovutaan.

”Kivihiili ja turve ovat erityisen vahingollisia tapoja tuottaa energiaa. Ymmärrämme, että näiden polttoaineiden korvaamisessa sekä niiden kaivamisen lopettamisessa on kiire. Tämän takia luovumme vaiheittain kivihiiltä ja turvetta energian tuotannossa käyttävien yritysten rahoituksesta”, sanoo Danske Bankin kestävän rahoituksen johtaja Samu Slotte.

Monet rahoituslaitokset ja institutionaaliset sijoittajat ovat ilmoittaneet viime aikoina vähentävänsä sijoituksia ja rahoitusta yrityksille, joilla on korkea hiiliriski.

Sijoittajat katsovat, että paljon hiilipäästöjä aiheuttavaan energiantuotantoon sijoittamisen kannattavuus laskee jatkossa.

Esimerkiksi eläkeyhtiöt Varma ja Ilmarinen ovat linjanneet, että niiden sijoitussalkkujen täytyy olla hiilineutraaleja vuoteen 2035 mennessä.

Eläkeyhtiöt ovat suuromistajia energiayhtiö Fortumissa, jonka enemmistöomistaja on Suomen valtio. Fortum hankki miljardiluokan yrityskaupassa saksalaisen Uniperin, jonka tuotannosta noin 80 prosenttia perustuu fossiilisiin polttoaineisiin.

Sijoittajien laskeva halukkuus panostaa korkean hiiliriskin tuotantoon voi olla Fortumille jatkossa ongelma.

Suurista pohjoismaisista finanssikonserneista Nordea kertoi helmikuussa, että pankki aikoo vähentää sijoitus- ja luottosalkkunsa hiilidioksidipäästöjä 40–50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2019 tasoon verrattuna. Pankki aikoo integroida ilmastoriskin myös yritysten riskiarvio­malleihinsa.

Käytännössä Nordean luotottamien yhtiöiden pitää puolittaa hiilidioksidipäästönsä seuraavan yhdeksän vuoden aikana. Lisäksi paljon päästöjä tuottavien yhtiöiden rahoitus saattaa olla jatkossa kalliimpaa.

Pankkien linjauksissa on kyse myös riskinhallinnasta. Danske Bank aikoo vähentää rahoitusta ja sijoituksia yhtiöihin, ”joiden arvo voi laskea merkittävästi, kun sääntely kiristyy ja kysyntä laskee”.

Öljy- ja kaasuteollisuudessa pankki ei tarjoa finanssipalveluita yrityksille, joiden liikevaihdoista yli viisi prosenttia syntyy öljy- ja kaasuvarojen etsimisestä ja tuottamisesta ympäristön kannalta herkillä alueilla, kuten syvänmeren ja arktisilla alueilla.

Silti pankki uskoo, että öljy- ja kaasuteollisuudella tulee olemaan keskeinen rooli globaalissa energiantuotannossa myös jatkossa.

”Kannatamme kuitenkin järjestelmällistä siirtymistä vähähiiliseen talouteen ja tämän takia emme tarjoa finanssipalveluita öljy- ja kaasualan yrityksille, jotka etsivät tai tuottavat öljyä tai kaasua, ellei yrityksellä ole konkreettista suunnitelmaa toimintansa muuttamiseksi tavalla, joka sopii Pariisin sopimuksen tavoitteisiin vuoteen 2023 mennessä”, Slotte sanoo.

Pankkien ilmoitukset hiili- ja turveyhtiöiden rahoituksen vähentämisestä ja siitä luopumisesta kertovat, että pankit näkevät yhä enemmän riskejä korkeita hiilidioksidipäästöjä tuottavissa yrityksissä.

Fossiilisesta energiantuotannosta luopuminen ei kuitenkaan tapahdu hetkessä. Danske Bankin linjauksessa hiilienergiaa tuottavien yritysten rahoitus ei lopu heti.

Sen sijaan yritysten on esitettävä uskottava suunnitelma kivihiilestä tai turpeesta irtautumiselle.

Oikaisu 25.3. klo 13.20: Korjattu tieto Fortumin yrityskaupasta Uniperin ostamiseksi. Alun perin jutussa luki virheellisesti, että yrityskauppa on kesken.

Artikkeliin liittyviä aiheita