Kaavaillut lisärajoitukset voisivat viedä hotelleilta ja erikoiskaupoilta kaiken liiketoiminnan: ”Matkailu­yrittäjät ovat nyt hyvin vaikeassa tilanteessa” - Talous | HS.fi

Kaavaillut lisärajoitukset voisivat viedä hotelleilta ja erikoiskaupoilta kaiken liiketoiminnan: ”Matkailu­yrittäjät ovat nyt hyvin vaikeassa tilanteessa”

Hallituksen luonnostelemat liikkumisrajoitukset käytännössä estäisivät hotellien ja erikoiskauppojen liiketoiminnan.

Matkailu- ja ravintola-alaa edustavan Maran mukaan hallituksen tuore lakiluonnos estäisi ”hotelleihin menemisen käytännössä kokonaan”. Kuvassa Helsingin Jätkäsaaressa sijaitseva Clarion-hotelli.­

25.3. 9:14

Hallituksen kaavailemat liikkumisrajoitukset herättävät huolta matkailualalla ja erikoiskaupoissa.

Valtioneuvoston kanslia julkisti keskiviikkoiltana esitysluonnoksen hallituksen kaavailemista rajoituksista liikkumisen vähentämiseksi osissa maata. Ne tuovat merkittäviä rajoituksia kansalaisten mahdollisuuksiin asioida myymälöissä ja matkailukohteissa.

Luonnoksen mukaan sallittua olisi liikkuminen omassa ”omistuksessa tai pysyvässä hallinnassa” olevalle vapaa-ajan asunnolle. Esitys tarkentaa, että pysyvällä hallinnalla tarkoitetaan esimerkiksi ”pitkäaikaista” vuokrasopimusta tai lähiomaisen mökkiä. Esityksessä ei eritellä, miten pitkä vuokrasopimuksen tulisi olla.

Matkailu- ja ravintola-alaa edustavan Maran toimitusjohtaja Timo Lappi toivoo, että tätä kohtaa luonnoksesta muutetaan.

”Mediassa on ennakkoon ollut esillä, että myös vuokramökille tai hotelliin meneminen olisi sallittua. Nyt luonnos estäisi hotelleihin menemisen käytännössä kokonaan”, Lappi sanoo.

Lapin mielestä luonnoksen mukaiset tiukat rajoitukset eivät ole perusteltuja.

”Tähän haluaisimme muutoksen ja perusteluja siitä, miksei hotelliin olisi mahdollista mennä”, Lappi sanoo.

Lappi sanoo, että matkailukeskukset ympäri Suomea kärsisivät pahasti, jos luonnoksen mukaiset rajoitukset tulevat voimaan varsinkin vielä ennen pääsiäistä.

”Miksi suomalaiset ovat ylipäätään lähdössä pääsiäisen viettoon? He lähtevät ulkoilemaan, hiihtämään ja lumikenkäilemään. Tämän estäminen tuntuu liioitellulta.”

Lappi korostaa, että yrittäjien ja jokaisen asiakkaan on osaltaan pidettävä huolta riittävistä turvaväleistä ja hygieniasta.

”Matkailuyrittäjät ovat nyt hyvin vaikeassa tilanteessa.”

Lisäksi luonnos sallii ”henkilökohtaisen elämän kannalta välttämättömien tarvikkeiden” hankkimisen. Näiden pitäisi esityksen mukaan liittyä esimerkiksi jonkin välttämättömän asian korvaamiseen ja olla sellaisia, joiden hankkimista ei voi lykätä myöhemmäksi. Vaateshoppailu, levykaupassa vierailu tai uuden viihde-elektroniikan hankkiminen eivät siis välttämättä täyttäisi ehtoa.

Tuote- ja palvelukaupan yhdistyksen (Etu) toimitusjohtaja Ulla Pöllänen sanoo, että rajoituksilla on dramaattiset vaikutukset yritysten liiketoiminnan jatkuvuuteen.

”Meidän huolena on se, että kaupat saavat olla auki, mutta siellä ei käytännössä ole myyntiä”, Pöllänen sanoo.

Pölläsen mukaan ala ei kuitenkaan halua olla päätösten jarruna. Siksi hän korostaa tukimuotojen merkitystä.

”Yrittäjien voimat ovat menneet siihen, että on kehitetty turvallisia palveluja asiakkaille. Tukihakemukset eivät voi olla kovin byrokraattisia.”

Pöllänen sanoo, ettei hänellä ole tiedossa erikoiskauppoihin liittyviä tartuntaketjuja. Hän toteaa, että pienissä myymälöissä on helppo valvoa asiakasmääriä.

”Terveyden ja talouden asettaminen vastakkain ei ole mahdollista. Tukimuodot on nyt tehtävä sellaisiksi, että ne kohdistuvat oikein ja ovat helposti saavutettavissa”, Pöllänen sanoo.

Maran Lapin mukaan hotellien ja vuokramökkien lisäksi huolena on luonnoksen muotoilu siitä, että ravintoloista olisi mahdollista hakea ”ennakolta tilattua” ruokaa.

”Miksi ravintoloista pitäisi tilata ennakkoon, jos kaupassa saa käydä ja alkoholia voi hakea Alkosta?”

Lakiesitys on määrä antaa tänään torstaina eduskunnalle. Rajoitukset otettaisiin kuitenkin käyttöön vasta erillisellä valtioneuvoston asetuksella ja vain osassa maata. Vaikka eduskunta hyväksyisi esityksen, se ei siis vielä itsessään tarkoittaisi, että rajoitukset tulevat voimaan.

Rajoitukset voitaisiin ottaa käyttöön vain pahimmilla epidemia-alueilla, joita nyt ovat pääkaupunkiseutu ja Turku.

Artikkeliin liittyviä aiheita