Marimekko poisti verkkosivuiltaan uiguurialueen puuvillaa koskevan linjauksen, kansalaisjärjestö syyttää yhtiötä taipumisesta Kiinan painostukseen - Talous | HS.fi

Marimekko poisti verkkosivuiltaan uiguurialueen puuvillaa koskevan linjauksen, kansalaisjärjestö syyttää yhtiötä taipumisesta Kiinan painostukseen

Marimekko on aiemmin kertonut verkkosivuillaan, ettei se hyväksy tuotteissaan Xinjiangista peräisin olevaa puuvillaa ihmisoikeusrikkomusten vuoksi.

Kansalaisjärjestö Finnwatch syyttää Marimekkoa taipumisesta Kiinan painostuksen alla. ”Toimintaperiaatteissamme ei ole tapahtunut muutoksia”, Marimekko viestii HS:lle.­

29.3. 12:16 | Päivitetty 29.3. 17:03

Kansalaisjärjestö Finnwatchin mukaan Marimekko on poistanut verkkosivuiltaan maininnan siitä, ettei se hyväksy tuotteissaan puuvillaa pakkotyöhön liitetyltä uiguurien autonomiselta alueelta Xinjiangista.

EU asetti viikko sitten maanantaina Kiinalle pakotteita Xinjiangissa tapahtuneen uiguurivähemmistön sorron takia. EU:n lisäksi vastaavia pakotteita ovat asettaneet myös Iso-Britannia, Yhdysvallat ja Kanada.

Kiina kiisti väitteet ihmisoikeusrikkomuksista ja vastasi nopeasti omilla pakotteillaan, jotka kohdistuivat europarlamentaarikkoihin, EU:n elimiin ja eurooppalaisiin tutkijoihin.

Osa Kiinan vastatoimista on kohdistunut myös suoraan Xinjiangin työoloja kommentoineisiin yrityksiin. Esimerkiksi ruotsalainen vaatejätti H&M on joutunut boikotin kohteeksi ilmaistuaan julkisesti huolensa uiguurialueen tilanteesta. Sittemmin kiinalaiset vuokranantajat ovat sulkeneet H&M:n myymälöitä ja brändin tuotteet katosivat muun muassa Kiinan suurimman verkkokaupan Alibaban valikoimista. Lisäksi Kiinan suosituin kyytipalvelusovellus Didi Chuxing poisti ketjun myymälöiden sijainnit kartoistaan.

Lue lisää: Kiinan suurin kyytipalvelu hyökkäsi uiguureita puolustanutta H&M:ää vastaan: poisti vaateliikkeiden sijainnit kartoistaan

H&M:n lisäksi vastatoimien kohteeksi on joutunut lukuisia muitakin yrityksiä. Sortoa kritisoineet yritykset ovat saaneet osansa ryöpytyksestä Kiinan sosiaalisessa mediassa, ja kiinalaiset julkisuudenhenkilöt ovat kertoneet yhteistyön päättymisestä muun muassa Adidaksen, Conversen ja Calvin Kleinin kanssa. Peliyhtiö Supercellin omistava kiinalainen teknologia-alan suuryritys Tencent puolestaan vetäytyi yhteistyöstä Burberryn kanssa.

Kiinan viranomaisten mukaan H&M:n tai muiden ulkomaalaisten yritysten ei pitäisi sekaantua politiikkaan.

”En usko, että yrityksen pitäisi politisoida taloudellista toimintaansa”, Xinjiangin hallinnon edustaja Xu Guixiang kommentoi maanantaina aamulla pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Hänen mukaansa H&M ei enää voisi tämän jälkeen jatkaa tuottojen keräämistä Kiinan markkinoilla.

Marimekko on viime vuosina panostanut Kiinaan muun muassa perustamalla maahan tytäryhtiön sekä avaamalla markkinalle oman verkkokaupan.

Yhtiö on aiemmin kertonut verkkosivuillaan, ettei se hyväksy tuotteissaan Xinjiangista peräisin olevaa puuvillaa ”puuvillatuotantoon liittyvien ihmisoikeusrikkomusten vuoksi”. Maininta löytyi sivustolta vielä 21. maaliskuuta, mutta 26. maaliskuuta se oli kadonnut. Finnwatchin mukaan Marimekko ei vastannut suoraan kansalaisjärjestön kommenttipyyntöön vaan lähetti vastaukseksi vuoden 2020 vuosiraporttinsa, jossa maininta Xinjiangin puuvillaa koskevasta kiellosta on edelleen mukana.

HS kysyi Marimekolta, liittyykö maininnan poisto Kiinan painostukseen. Yhtiö lähetti kello 16.41 sähköpostin, jossa sen kerrotaan noudattavan vastuullisen hankinnan periaatteita.

”Yhtiöllä on Supplier Code of Conduct, joka kaikkien tuotteiden valmistajien on allekirjoitettava. Toimintaperiaatteissamme ei ole tapahtunut muutoksia”, Marimekon viestinnästä kerrotaan.

HS:n esittämään kysymykseen Marimekko ei vastannut.

Marimekko on puuvillan vastuullisuussertifiointi BCI:n jäsen. Aiemmin Xinjiangin puuvillatuottajien lisensoinnit lopettanut BCI on myöskin poistanut Xinjiangia koskevan linjauksen verkkosivuiltaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita