Rautakauppa pitää ovensa auki vaikka eduskunta rajoittaisi liikkumista: ”Toimialamme kaupat pidetään auki myös liikkumisrajoitusten aikana” - Talous | HS.fi

Rautakauppa pitää ovensa auki vaikka eduskunta rajoittaisi liikkumista: ”Toimialamme kaupat pidetään auki myös liikkumisrajoitusten aikana”

Yritysasiakkaille turvattava tarvikkeita, kotitalous voi tarvita palovaroittimen tai hanan tiivisteen.

Myyjä esittelee sahaa Ruoholahden K-Raudassa Helsingissä 5. helmikuuta 2021. Rautakaupat pysyvät auki myös mahdollisten liikkumisrajoitusten aikana.­

29.3. 15:09

Rauta- ja sisustustarvikekaupat aikovat pitää ovensa auki myös mahdollisten liikkumisrajoitusten tullessa voimaan. Rautakaupat myyvät huoltovarmuuden kannalta tärkeiden tuotteiden lisäksi myös kotien turvallisuuden kannalta välttämättömiä tarvikkeita, toteaa alan etujärjestö, rakennus- ja sisustustarvikekaupan yhdistys Rasi.

”Tämä on tärkeä muistaa myös liikkumisrajoitusten aikana. Sen vuoksi toimialamme kaupat pidetään auki myös liikkumisrajoitusten aikana”, sanoo Rasin toimitusjohtaja Minna Liuksiala tiedotteessa.

Kotitaloudet voivat liikkumisrajoitusten aikana tarvita esimerkiksi uuden palovaroittimen rikkoutuneen tilalle tai tiivisteen vuotavaan hanaan, Liuksiala kuvailee. Lisäksi monet ammattilaiset tarvitsevat rauta- ja sisustuskauppojen palveluja.

”Rautakaupoissa asioi myös yritysasiakkaita, kuten remontti- ja rakennusalan ammattilaisia, puutarhureita ja metsureita, jotka hakevat rautakaupasta tuotteita oman elinkeino- tai yritystoimintansa harjoittamiseksi. On siksi luonnollista, että rautakauppa pysyy auki turvatakseen rakennusalan ammattilaisten toiminnan jatkumisen”, Liuksiala sanoo tiedotteessa.

Rautakaupat valmistautuvat samalla toimimaan ennakkotilausten noutopaikkoina ja siten tasaamaan pakettitoimitusten ruuhkautumista. Asiakkaita suositellaan hyödyntämään rautakauppojen tarjoamaa Click and collect -palvelumallia vähemmän kiireellisten hankintojen tekemisessä.

Rasi on samoilla linjoilla kuin Kaupan liitto, jonka mukaan ennakkotilausten nouto myymälöistä auttaa vähentämään ruuhkia pakettiautomaateilla ja jakelupalveluiden ylikuormittumista.

Eduskunta aloitti perjantaina liikkumisrajoituksia koskevan lakiesityksen käsittelyn lähetekeskustelulla. Hallituksen esityksessä kauppoja ei määrätä kiinni eikä niiden aukioloaikoihin puututa. Sen sijaan esitys antaisi ostaa vain elintarvikkeita ja sellaisia tuotteita, ”joita ruokakaupoissa, apteekeissa, huoltoasemilla ja kioskeissa vakiintuneesti myydään”.

Käytännössä hallitus haluaisi kieltää ostosten tekemisen ja myymälöissä liikkumisen, jotta koronavirus ei tarttuisi.