Yrjö Jahnssonin säätiön taloustieteen palkinto myönnettiin kahdelle London School of Economicsin professorille - Talous | HS.fi

Yrjö Jahnssonin säätiön taloustieteen palkinto myönnettiin kahdelle London School of Economicsin professorille

Palkinto myönnettiin portugalilaiselle Ricardo Reisille ja brittiläis-argentiinalaiselle Silvana Tenreyrolle.

30.3. 12:24

Tämän vuoden Yrjö Jahnssonin säätiön taloustieteen palkinto on myönnetty portugalilaiselle Ricardo Reisille ja brittiläis-argentiinalaiselle Silvana Tenreyrolle.

Molemmat ovat taloustieteen professoreita maineikkaassa London School of Economicsissa. Palkinnon arvo on 20 000 euroa ja se jaetaan molempien palkittujen kesken.

”Valintakomitea perusteli palkintoa sillä, että molempien tutkijoiden panos eri makrotaloustieteen kysymyksiin on ollut uraauurtavaa,” sanoo Yrjö Jahnssonin säätiön tutkimusjohtaja Terhi Maczulskij tiedotteessa.

Professori Reisin tutkimusten ansiosta ymmärretään paremmin esimerkiksi makrotaloustieteen mallinnuksesta, verotuksen roolista talouden vakauttajana ja rahoitusmarkkinoiden kysymyksistä.

Professori Tenreyro on puolestaan tutkinut erityisesti rahoitusmarkkinoita ja kansainvälistä taloutta. Hänen tutkimuksensa ovat lisänneet tietoa, miten kansainvälinen kauppa ja teknologinen muutos auttavat maita hajauttamaan makrotaloudellisia šokkeja.

Molempien tutkimuksia on julkaistu maailman arvostetuimmissa taloustieteellisissä julkaisuissa.

Yrjö Jahnssonin säätiö valitsee palkinnonsaajan yhteistyössä Euroopan taloustieteilijöiden yhdistyksen kanssa.

Palkinnon valintakomitean jäseninä vuonna 2021 olivat taloustieteen professorit Philippe Aghion, Oriana Bandiera, Orazio Attanasio, Morten Ravn, Hannu Vartiainen ja Jaume Ventura.

Palkinto myönnetään taloustieteilijälle, jonka panos eurooppalaisessa taloustieteessä on merkittävä. Ensimmäinen palkinto jaettiin vuonna 1993 Jean-Jacques Laffontille ja Jean Tirolelle, jolle myönnettin vuonna 2014 Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi.

Yrjö Jahnssonin säätiö on yksi merkittävimmistä taloustieteellisen tutkimuksen yksityisistä rahoittajista Suomessa. Säätiön perusti vuonna 1954 kouluneuvos Hilma Jahnsson.

Artikkeliin liittyviä aiheita