Saksan perustuslaki­tuomioistuin pysäytti EU:n elpymisrahaston käsittelyn - Talous | HS.fi

Saksan perustuslaki­tuomioistuin pysäytti EU:n elpymisrahaston käsittelyn

Saksalaistuomioistuin ei vielä ottanut kantaa EU:n jättimäisen koronaelvytysrahaston perustuslaillisuuteen.

Saksan perustuslakituomioistuin kokouksessa vuonna 2001­

30.3. 19:43

Saksan liittovaltion perustuslakituomioistuin on keskeyttänyt Euroopan unionin 750 miljardin euron elpymisrahaston käsittelyn maan päätöksentekokoneistossa.

Perustuslakituomioistuin linjasi tiedotteessaan viime viikolla, että Saksan presidentti ei saa allekirjoittaa koronaelvytykseen tarkoitetun rahaston ratifioivaa lainsäädäntöä ennen kuin tuomioistuin on tutkinut rahastosta perjantaina jätetyn kanteen. Saksalaislehtien mukaan kanteen jättäneillä on taustaa alun perin EU-kriittiseksi perustetussa AfD-puolueessa.

Tuomioistuin ei kertonut aikarajaa, milloin se tekee asiasta lopullisen päätöksen. Saksan parlamentin kumpikin kamari on hyväksynyt elpymispakettia koskevan lainsäädännön.

Tuomioistuimen päätöksessä on kyse niin sanotusta prosessipäätöksestä. Tuomioistuimeen on jätetty sekä kanne elpymisrahaston perustuslaillisuudesta että kanne niin sanotuista välitoimista, jotka koskenevat ratifiointiprosessin keskeyttämistä. Tuomioistuin jäädytti päätöksenteon siksi aikaa, kun se tutkii välitoimia koskevan kanteen.

Perustuslakituomioistuin ei siis vielä ottanut kantaa elpymisrahaston perustuslaillisuuteen, eikä siitä voi ennakoida tuomioistuimen lopullista päätöstä. Tätä korosti myös Euroopan komissio omassa kannanotossaan, jonka mukaan saksalaistuomioistuin ei kyseenalaistanut elvytyspaketin lainsäädännön oikeellisuutta. Komissio toivoi tuomioistuimen päättävän asiasta nopeasti.

Uutistoimisto Reutersin mukaan perustuslakituomioistuimen pitää käsitellä kanteet kolmen kuukauden sisällä. Siten Saksan ratifiointi voi lykkääntyä kesäkuulle. Komission tavoitteena on saada kaikkien EU-jäsenmaiden ratifioinnit valmiiksi kesäkuun loppuun mennessä.

Elpymispakettia koskeva lainsäädäntö pitää hyväksyä kaikissa EU-jäsenmaissa, jotta Euroopan komissio voi perustaa elpymisrahaston ja ryhtyä keräämään siihen rahoitusta pääomamarkkinoilta.

Uutiskanava Euronewsin mukaan kuusitoista jäsenmaata oli maanantaihin mennessä hyväksynyt pakettia koskevan lainsäädännön ja yksitoista vielä käsittelee asiaa. Suomessakin elpymispaketin hyväksymisprosessi on kesken.

Saksan perustuslakituomioistuin ei ole ensimmäistä kertaa heittämässä kapuloita EU-elvytyksen rattaisiin. Tuomioistuin on useaan kertaan tutkinut Euroopan keskuspankin arvopaperiostojen perustuslaillisuutta.

Oikaisu 31.3.2021 kello 16.50: Korjattu toisen kappaleen ensimmäisen virkkeen sana ”voi” sanaksi ”saa”. Lisäksi tarkennettu saman kappaleen lausetta kanteen jättäneiden taustasta.

Artikkeliin liittyviä aiheita