PT ennustaa: Pandemian väistyminen ja shoppailun lisääntyminen tukevat talouskasvua kesästä lähtien - Talous | HS.fi

PT ennustaa: Pandemian väistyminen ja shoppailun lisääntyminen tukevat talouskasvua kesästä lähtien

Palkansaajien tutkimuslaitos ennustaa tälle vuodelle 2,5 prosentin talouskasvua ja ensi vuodelle 3,1 prosentin kasvua.

Talouskasvua ajaa PT:n mukaan pitkään jatkuva yksityisen kulutuksen kiihtyminen.­

31.3. 8:09

Koronapandemia väistyy kesän aikana ja yksityinen kulutus lisääntyy voimakkaasti jo tänä vuonna, ennakoi Palkansaajien tutkimuslaitos (PT) talousennusteessaan.

PT ennustaa tälle vuodelle 2,5 prosentin talouskasvua, joka kiihtyy ensi vuonna 3,1 prosenttiin. Vuodelle 2023 tutkimuslaitos povaa 1,4 prosentin talouskasvua.

Laitos ennustaa yksityisen kulutuksen kasvavan poikkeuksellisen suureksi sekä kuluvana että ensi vuonna. Kyseessä ei siis PT:n mukaan ole yhtäkkinen ja lyhytkestoinen kulutusjuhla, vaan lisääntyvä kulutuksen taso jakaantuu yli vuoden ajanjaksolle.

Myös vienti ja tuonti kasvavat vahvasti.

Pandemiassa kärsineiden matkailu- ja palvelualojen toipuminen määrää kasvun tahtia.

PT:n mukaan talouskehitys on nyt riippuvainen rokotteiden tuotannosta, rokottamisen tahdista ja siitä, kuinka hyvin ne tosielämässä suojaavat virukselta. Rokotukset vaikuttavat talouteen niin Suomessa kuin kauppakumppanimaissa.

Keskimäärin ennustelaitokset ennustavat tälle vuodelle 2,7 prosentin talouskasvua.

Pellervon taloustutkimus (PTT) ennustaa tämän vuoden kasvuksi 2,5 prosenttia ja ensi vuodeksi 3,5 prosenttia. Ennusteen epävarmuus on kuitenkin PTT:n mukaan suuri.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) ennustaa, että Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna kolme prosenttia ja ensi vuonna 2,4 prosenttia.

Myös maailmantalouteen ennustetaan reipasta kasvua. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF aikoo nostaa ennustettaan maailmantalouden kasvusta tänä ja ensi vuonna.

IMF nosti tammikuussa maailmantalouden kuluvan vuoden kasvuennustetta 5,5 prosenttiin ja ensi vuoden kasvuennustetta 4,2 prosenttiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita