Etlan exit-strategia esittää kannustimia investointeihin ja matalapalkka­työhön: ”Suomi tarvitsee merkittävää, jopa disruptiivista, uudistuspakettia” - Talous | HS.fi

Etlan exit-strategia esittää kannustimia investointeihin ja matalapalkka­työhön: ”Suomi tarvitsee merkittävää, jopa disruptiivista, uudistuspakettia”

Etlan mukaan Suomi tarvitsee pikaisesti muun muassa kannusteita investointeihin, työllisyyttä parantavia toimia ja automaattista kriisivälineistöä.

Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju sanoo, että Suomi on kasvuloukussa, josta irti pääsemiseksi tarvitaan isoja muutoksia.

1.4. 12:24

Hallitus aikoo saada exit-strategiansa valmiiksi pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Exit-strategiassa linjataan, miten miten Suomi avautuu epidemian väistyessä.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) julkisti jo kiirastorstaina oman talouteen keskittyvän exit-strategiansa talouskasvun kiihdyttämiseksi. Etla esittää tuoreessa muistiossaan kaikkiaan neljätoista talouspolitiikan uudistusehdotusta Suomen talouskasvun käynnistämiseksi koronakriisin jälkeen.

Etla esittää esimerkiksi tutkimus- ja kehittämismenoja pönkittäviä verokannustimia sekä työperäisen maahanmuuton vauhdittamista. Näitä samoja toimia esitti myös elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) asettama asiantuntijatyöryhmä omassa ehdotuksessaan yritysten kasvuun ja menestymiseen koronakriisissä ja kriisistä elpymisessä.

Etlan mukaan Suomi tarvitsee pikaisesti muun muassa kannusteita investointeihin, työllisyyttä parantavia toimia ja automaattista kriisivälineistöä. Lisäksi tutkimuslaitos vaatii esimerkiksi asumisen hinnan kohtuullistamista ja sosiaaliturvauudistusta, joka kannustaa työhön.

Tavoitteena on päästä irti finanssikriisistä alkaneesta kituliaan kasvun ajasta kiihtyvämmän tuottavuuskasvun, uusien ideoiden kehittelyn ja investointien aikaan. Etlan mukaan verokannusteet kiihdyttävät taloutta noususuhdanteessa paremmin kuin menoelvytys.

”Suomi tarvitsee merkittävää, jopa disruptiivista, uudistuspakettia, jotta odotukset kääntyisivät positiivisemmiksi ja talouskasvu käynnistyisi”, sanoo Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju tiedotteessa.

Kangasharju on huolissaan siitä, että Suomen hitaat kasvunäkymät eivät kannusta investointeihin, mikä itsessään estää kasvun kiihtymistä.

”Lisäksi Suomea painaa nollakorkojen likviditeettiloukku, jossa rahapolitiikalla on vaikea elvyttää taloutta. Hallituksessa jo sovitut muutokset eivät riitä kasvun käynnistämiseksi.”

Etlan ehdotuksia talouspolitiikkaan:

  • Tutkimus- ja kehittämismenojen verokannusteiden lisääminen. T&k-menojen lisävähennyksiä on korotettava ja vähennyksiä muutettava pysyviksi.

  • Lisää pysyviä poisto-oikeuksia uusille kone- ja laiteinvestoinneille.

  • Listaamattomien osakeyhtiöiden osingon verotuksen nettovarallisuusrajaa laskettava.

  • Carry back -tappiontasausjärjestelmän käyttöönotto yrityksille. Etlan mukaan tämä tekisi yritykset vähemmän suhdanneherkiksi, koska tappiollisina vuosina voi tehdä vähennyksiä aiempien vuosien voitoista.

  • Matalapalkka- ja osa-aikatyön esteet tulee poistaa ja kompensoida muutosta sosiaaliturvauudistuksella. Etlan mukaan sosiaaliturva tekee matalapalkkatyön vastaanottamisen yksilölle kannattamattomaksi.

  • Passiivista työttömyysturvaa pitäisi muuttaa työhön kannustavammaksi lyhentämällä ansiosidonnaisen kestoa ja porrastamalla tuen määrää.

  • Korkeakouluille annettava mahdollisuus lukukausimaksuihin.

  • Työperäisen maahanmuuton vauhdittaminen työlupaprosesseja nopeuttamalla, tarveharkinnasta luopumisella ja veroporkkanoilla.

  • Suomessa pitää pohtia pääomasijoittamisen kannustamista samaan tapaan kuin Yhdysvalloissa, jossa verotetaan pääomasijoittajien yritysten myynnistä saamaa luovutusvoittoa kevyemmin kuin yrityksen voittoja.

Artikkeliin liittyviä aiheita