Viranomainen varoittaa identiteetti­varkauden riskistä, lähes 1,4 miljoonan suomalaisen Facebook-käyttäjän tietoja vuotanut hakkeri­sivustolle - Talous | HS.fi

Viranomainen varoittaa identiteetti­varkauden riskistä, lähes 1,4 miljoonan suomalaisen Facebook-käyttäjän tietoja vuotanut hakkeri­sivustolle

Julkaistuissa tiedoissa on ainakin henkilöiden nimiä, puhelinnumeroita, Facebook-käyttäjätunnuksia, syntymäaikoja ja joissain tapauksissa sähköpostiosoitteita.

Facebookin edustaja on sanonut, että vuotaneissa tiedoissa on kyse ”erittäin vanhasta” datasta.­

3.4. 22:29 | Päivitetty 4.4. 12:06

Lauantaina paljastuneessa mittavassa Facebook-käyttäjien henkilötietojen vuodossa on identiteettivarkauden riski, varoittaa Liikenne- ja viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus.

Muun muassa Business Insider -verkkojulkaisu ja uutistoimisto Reuters uutisoivat eilen, että yli 500 miljoonan Facebookin käyttäjän henkilötietoja on julkaistu verkossa hakkerifoorumilla. Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan tiedot sisältävät lähes 1,4 miljoonan suomalaisen tietoja.

Julkaistuissa tiedoissa on ainakin henkilöiden nimiä, puhelinnumeroita, Facebook-käyttäjätunnuksia, syntymäaikoja ja joissain tapauksissa sähköpostiosoitteita. Tietoturva-asiantuntijat varoittavat, että hakkerit voivat mahdollisesti hyödyntää tietoja henkilövarkauksiin ja petoksiin.

Kyberturvallisuuskeskus on koonnut verkkosivuilleen neuvoja identiteettivarkauden tai tietovuodon uhreille.

Ensimmäisenä vuodon havaitsi Alon Gal, yksi israelilaisen kyber­rikollisuus­tiedusteluyhtiö Hudson Rocksin perustajista. Hänen mukaansa kyse vaikuttaisi olevan samoista henkilötiedoista, jotka ovat kiertäneet hakkerisivustoilla tammikuusta alkaen. Ainakin aiemmin tietoja on tarjottu maksua vastaan, mutta Business Insiderin mukaan ne on nyt julkaistu ilmaiseksi.

Facebookin edustaja on sanonut, että vuotaneissa tiedoissa on kyse ”erittäin vanhasta” datasta, ja tietomurto liittyi ongelmaan, jonka yhtiö korjasi jo elokuussa 2019.

Sekä jotkut toimittajat että Gal ovat vahvistaneet ainakin osan hakkeroiduista tiedoista aidoiksi. He ovat pystyneet yhdistämään tuntemiensa henkilöiden puhelinnumeroita sivuilla oleviin henkilötietoihin.

Uutistoimisto Reuters yritti lauantai-iltana tavoittaa tietovuotajan viestisovellus Telegramissa, mutta ei välittömästi onnistunut.

Oikaisu 4.4. klo 8.59: Otsikossa kerrottiin virheellisesti, että yli 1,4 miljoonan suomalaisen tietoja olisi vuotanut. Kyse on lähes 1,4 miljoonasta suomalaisesta.

Artikkeliin liittyviä aiheita