Selvitys: Eläintuotteita korvaavien proteiinien markkina kasvaa rajusti vuoteen 2035 mennessä – maku vastaa lihaa jo lähivuosina - Talous | HS.fi

Selvitys: Eläintuotteita korvaavien proteiinien markkina kasvaa rajusti vuoteen 2035 mennessä – maku vastaa lihaa jo lähivuosina

Korvaavat proteiinit ottavat 11–22 prosentin osuuden lihan ja muiden eläinperäisten tuotteiden markkinasta, ennustavat Boston Consulting Group ja Blue Horizon.

Beyond Meat -tekolihahampurilainen vegaaniravintolassa Taipeissa.­

6.4. 12:28

Lihaa ja muita eläinperäisiä tuotteita korvaavien proteiinien markkina moninkertaistuu lähivuosina, ennustavat konsulttiyhtiö Boston Consulting Group (BCG) ja vegaanisiin tuotteisiin sijoittava yhtiö Blue Horizon raportissaan.

Selvityksen mukaan korvaavien proteiinien markkinat olisivat vuoteen 2035 mennessä jo 11 prosenttia proteiinituotteiden kokonaismarkkinoista.

Raportin mukaan kulutuksen kasvun edellytys on eläinperäisiä tuotteita muistuttava maku, joka kehittyy nopeasti.

Raportin tekijöiden mukaan kyseessä on ensimmäinen raportti, joka analysoi tällä laajuudella korvaavien proteiinien tulevaisuutta.

Liha-, muna-, maito- ja äyriäisproteiineja korvaavien tuotteiden markkinat kasvavat yli 245 miljardiin euroon vuoteen 2035 mennessä, raportti ennustaa.

Raportin mukaan vaihtoehtoisten proteiinien kulutus kasvaa tuona aikana nykyisestä 13 miljoonasta tonnista vuodessa 97 miljoonaan tonniin.

Raportissa vaihtoehtoisiksi proteiineiksi lasketaan kasviproteiinit sekä mikro-organismeista ja eläinsoluista tuotetut proteiinit.

Kehitys voi hyvien olosuhteiden vallitessa nopeutua raportin mukaan jopa niin, että vaihtoehtoisten proteiinien osuus olisi peräti 22 prosenttia markkinoista vuoteen 2035 mennessä.

Tuolla nopeudella Eurooppa ja Pohjois-Amerikka saavuttaisivat lihankulutuksen huipun jo vuoteen 2025 mennessä, ja sen jälkeen eläinproteiinin kulutus alkaisi vähentyä.

Raportin mukaan eläintuotteita vastaavat ominaisuudet, kuten maku, saavutetaan kolmessa vaiheessa.

Soijasta, herneestä ja muista proteiineista valmistetut lihan-, maidon- ja munankorvikkeet muistuttavat BCG:n mukaan maultaan lihaa viimeistään vuonna 2023. Mikro-organismeista, kuten sienistä, hiivoista ja yksisoluisista levistä, valmistetut proteiinit saavuttavat vastaavuuden vuoteen 2025 mennessä. Eläinsoluista kasvatetut proteiinit taas saavuttavat vastaavat ominaisuudet vuoteen 2032 mennessä, raportti arvioi.