Suomalainen ravintola­jätti tahtoo avata ruoka­ravintolat heti vapun jälkeen, baarit ja yö­kerhot auki juhannuksen jälkeen - Talous | HS.fi

Suomalainen ravintola­jätti tahtoo avata ruoka­ravintolat heti vapun jälkeen, baarit ja yö­kerhot auki juhannuksen jälkeen

Uutta liiketoimintaa synnytetään etätyön muuttaessa erityisesti tietotyöläisten ruokailutapoja. Compass Group Suomen toimitusjohtaja Jaana Korhola kertoo henkilöstöravintoloiden muutoksista.

Noho Partnersin Aku Vikström Ravintola Teatterissa Helsingissä 29. syyskuuta 2020. Pääbaarimestari Nam Mai tarjoili Vikströmille kolan.­

7.4. 6:14 | Päivitetty 7.4. 9:36

Ravintolat aukeavat Suomessa vapun jälkeen. Tästä ajatuksesta lähtee ravintolayhtiö Noho Partnersin koronavirusta koskevan exit-strategian ”perussuunnitelma”.

”Kun lauantai on vapun karnevaalipäivä, ravintoloiden avaaminen menee varmaan maanantaihin”, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Aku Vikström.

Kaikkiaan suunnitelma on kolmivaiheinen.

Ensin ravintolat palaisivat kello 22 anniskelurajoituksiin. Vikström kertoo käyneensä neljä tai viisi kertaa eduskunnan valiokunnissa kertomassa, että tuolla aikarajalla ravintolat voi pitää auki kannattavina.

”Siitä lähdetään menemään ruokaravintolat edellä. Uskomme, että juhannuksesta eteenpäin päästäisiin avaamaan myös yöpuolen paikkoja ja baareja”, Vikström sanoo.

”Kolmas vaihe menee syksyyn, kun liike-elämä palaa ja turistit vaiheittain.”

Vikströmin mukaan kesäksi on luvassa ennätysmäärä häitä.

Yritystilaisuuksien hän odottaa alkavan laajemmin vasta syksyllä, kun ilmapiiri yleisesti rentoutuu.

Tanskassa Noholla on 23 ravintolaa.

Siellä hallitus on jo antanut oman exit-aikataulunsa, jonka mukaan terassit saa avata 21. huhtikuuta ja ravintoloihin saa mennä toukokuusta alkaen, jos voi esittää rokotepassin.

Norjassa, jossa Noholla on 25 ravintolaa, tilanne on vielä epäselvä. Siellä suunnitelmat ovat samansuuntaiset kuin Suomessa, Vikström kertoo.

Henkilöstöravintoloissa kysynnän väheneminen voi olla pysyvää

Fazerin Amica-henkilöstöravintolat ostanut Compass Group on käynyt koronapandemian jälkeen jo kahdet yt-neuvottelut.

”Varmistetaan lomauttamalla, että pahin taittuu”, kertoo Compass Group Suomen toimitusjohtaja Jaana Korhola yhtiön koronastrategiasta.

Compass Groupin ruokahuoltoon kuuluvat varhaiskasvatus, koulut, yliopistot, tietotyö ja teollisuustyöpaikat sekä seniorit, kotipalvelut ja yksi sairaalakin, Korhola luettelee.

”Niissä kaikissa on eri skenaariot.”

Amican ostaneen Compass Group Suomen toimitusjohtaja Jaana Korhola.­

Korhola arvioi, että pysyvin pudotus asiakasmäärissä nähdään tietotyöpaikkojen henkilöstöravintoloissa.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on kerrottu, että jopa 28 prosenttia väestä haluaisi jatkaa pysyvästi etätöissä koronaepidemian jälkeenkin.

Korhola ei usko niin jyrkkään asiakaskatoon, mutta viidennes asiakkaista saattaa huveta tietotyöpaikoilta, hän arvioi.

Myös yliopistoissa etäopetus oletettavasti lisääntyy, kun säästöjä etsitään, Korhola arvelee.

”Siksi täytyy löytää muita liikevaihdon lähteitä.”

Compass Group kehittää paraikaa erilaisia ruoan kuljettamisia asiakkaille samoin kuin erilaisten yksittäisten ja perheannosten myyntiä.

Pääkaupunkiseudulla kaksi autoa kiertää päivittäin ja iltaisin Amica-brändin alla myymässä arkiruokaa, kuten lasagnea ja kalakeittoa suoraan pakettiautosta.

”Voi tilata tai ostaa suoraan. Netistä näkee reitit. Se on osoittautunut aika toimivaksi ratkaisuksi.”

Korholan mukaan palvelu on tarkoitus levittää myös muille paikkakunnille, missä asiakastiheys on riittävä.

Osa muutosta on sekin, että Compass Groupilla on Pakkalaan rakenteilla ”isojen kattiloiden” tuotantokeittiö.

Siellä on tarkoitus tuottaa laadukkaita, hyvännäköisiä ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaan tehtyjä ja pakattuja annoksia, Korhola kertoo.

Majoitus- ja ravintola-ala perää hallitukselta nopeita päätöksiä

Ravintoloiden sulku jatkuu 18. huhtikuuta asti 14 maakunnassa ja Kittilän kunnassa. Sulun ulkopuolella ovat Kainuu, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Ahvenanmaa ja Lappi Kittilän kuntaa lukuun ottamatta.

”Kaikki on kiinni siitä, mitä ratkaisuja valtio tekee”, kertoo Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n (Mara) toimitusjohtaja Timo Lappi jäsenkuntansa suunnitelmista palata normaaliin.

Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.­

Maran jäsenkunta on laaja festivaalien ja kongressien järjestäjistä ravintoloihin ja majoittajiin, mutta kaikkien toiminta on joko estetty kokonaan tai rajoitettu niin, ettei suunnitelmia voi tehdä ennen hallituksen ja eduskunnan päätöksiä, Lappi manaa.

Ravintoloiden osalta ei tiedetä, aukeavatko ravintolat 19. huhtikuuta ja mitä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta asiasta lausuu ja eduskunta päättää. Sulku voi siis jatkua.

”Toinen seikka on, että valtioneuvosto voi säännellä asiakaspaikkamääriä ja aukiolo- ja anniskelurajoituksia.”

Valtioneuvosto voi eduskunnassa käsiteltävänä olevan hallituksen esityksen mukaan tarpeen vaatiessa määrätä ankarimmillaan rajoitukset, joiden mukaan vain kolmasosa asiakaspaikoista saisi olla käytössä anniskelupainotteisissa ravintoloissa ja puolet ruokaravintoloissa.

Anniskelu loppuisi kello 17, ja ravintolat suljettaisiin kello 18.

”Ne ovat täysin mahdottomia.”

Lappi myöntää, että ravintolat ovat saaneet olla Suomessa paremmin auki kuin monessa muussa Euroopan maassa. ”Mutta muissa Pohjoismaissa korvataan paremmin vahinkoja.”

Lappi arvelee, että jos vanhat merkit pitävät paikkansa, hallitukselta ei saada tällä viikolla päätöksiä, mitkä ovat toiminnan edellytykset 18. huhtikuuta jälkeen.

Majoitusalalla huolena on ulkomaalaisten matkustajien puute. Helsingin seudun hotelliyöpymisistä yli puolet on tavannut olla ulkomaalaisia.

Majoitusalan ehdottomana vaatimuksena on se, että Suomeen pitää päästä vapaasti ilman karanteenia kaikkien sellaisten ihmisten, jotka ovat sairastaneet koronataudin tai saaneet rokotuksen tai joilla on esittää todistus tuoreesta negatiivisesta testituloksesta, Lappi linjaa.

”Jos rokotepassin, tuoreen negatiivisen koronatestin tai sairastetun mutta siitä parantuneen koronan lisäksi joutuu kahden kolmen päivän karanteeniin, ei tänne kukaan tule lomamatkalle.”

Lapin mukaan ihmisillä on patoutunut tarve päästä matkustamaan ulkomaille. Kun koronahuolet hälvenevät, hän arvelee, että matkailumarkkinat voivat jakaantua osin uusiksi.

Silloin on tärkeää, että Suomi saa reilun osuuden näistä matkailijatuloista, Lappi opastaa hallitusta.

Henkilöstö- ja opiskelijaravintoloiden osalta tulevaisuuden suunnittelu on sekin pitkälti hallituksen etätyö- ja etäopiskelurajoitussuositusten varassa.

”Ennen ei voi miettiä exit-pakettia.”

Kongresseja, messuja ja festivaaleja rajoittavat puolestaan yleisötoiminnan rajoitukset.

”Exit-suunnitelmat voi aloittaa vasta kun tiedetään, milloin ja miten ne puretaan.”