Bitcoinin louhinta uhkaa jo Kiinan ilmastotavoitteita - Talous | HS.fi

Bitcoinin louhinta uhkaa jo Kiinan ilmastotavoitteita

Kiina on ilmoittanut, että se aikoo hiilineutraaliksi vuoteen 2060 mennessä. Ilmastotavoitteita uhkaa virtuaalivaluuttojen louhinta.

Tänä vuonna virtuaalivaluuttojen louhinta käyttää koko maailman energiantuotannosta 0,6 prosenttia.­

7.4. 14:42

Kiinassa virtuaalivaluutta bitcoinin louhinta kuluttaa jo niin paljon energiaa, että se uhkaa maan ilmastotavoitteita.

Kiinan johtaja Xi Jinping ilmoitti lokakuussa, että maan hiilidioksipäästöjen kasvu loppuu ennen vuotta 2030, ja hiilineutraaliksi Kiina aikoo ennen vuonna 2060. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että Kiina pitkälti lopettaisi fossiilisten polttoaineiden käytön.

Ilmastotavoitteita uhkaa virtuaalivaluutan louhinta, joka vie koko ajan yhä enemmän energiaa, arvioi tiistaina Nature-lehdessä julkaistu tutkimus. Tutkimuksesta uutisoi muun muassa brittilehti The Guardian ja uutistoimisto AFP.

Bitcoin on vuonna 2009 perustettu virtuaalivaluutta, joka toimii hajautetusti ilman minkään valtion, keskuspankin tai yrityksen tukea.

Bitcoinien louhimista suorittavat tietokoneet kuluttavat paljon energiaa. Louhinnassa tietokone selvittää monimutkaisia laskutoimituksia, ja mitä enemmän bitcoineja on louhittu, sitä vaikeampia laskutoimituksista tulee. Louhintaan tarvitaan laitteistoa, jolla saadaan enemmän laskentatehoa. Se osaltaan johtaa sähkönkulutuksen kasvuun.

Lue lisää: Bitcoin kuluttaa jo reilusti enemmän sähköä kuin koko Suomi – ja louhinta vie koko ajan enemmän energiaa

Tänä vuonna virtuaalivaluuttojen louhinta käyttää koko maailman energiantuotannosta 0,6 prosenttia, arvioi Cambridgen yliopisto.

Louhijat hamuavat mahdollisimman halpaa sähköä, sillä louhintaa rajoittaa lähinnä sähkön hinta. Siksi bitcoineja louhitaan erityisen paljon juuri Kiinassa.

Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan noin 40 prosenttia bitcoinien louhintaan käytetystä energiasta Kiinassa on fossiilista alkuperää. Muu louhintaan käytetty energia on tutkimuksen mukaan uusiutuvaa.

Vaikka siis vain 40 prosenttia sähköstä on hiiliperäistä, hiilivoimalat ovat tutkimuksen mukaan niin suuria, että ilmastotavoitteet saattavat jäädä tavoittamatta. Tutkimuksen arvion mukaan bitcoinien louhinnasta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt tulevat vain kasvamaan, ja vuonna 2024 louhinta yksinään tuottaisi 130,5 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä Kiinassa.

Yksi tutkimusartikkelin kirjoittajista, Wang Shouyang, sanoi The Guardianin mukaan, että Kiinan tulisi panostaa sähköverkkonsa parantamiseen, jotta uusiutuvan energian käyttöaste kasvaisi.

”Sähkön hinta alueilla, joissa käytetään uusiutuvaa energiaa, on alhaisempi kuin hiiliperäistä energiaa käyttävillä alueilla. Sähköverkkoa parantamalla Kiina tukisi louhijoiden siirtymistä puhtaan energian alueille”, Wang sanoi.

Kiinan pohjoisosissa ja esimerkiksi pääkaupunki Pekingissä sähköä tuotetaan edelleen laajalti hiilivoimalla. Kiinan eteläosissa sähköä tuotetaan enemmän esimerkiksi vesivoimalla.

Wangin mukaan esimerkiksi hiilivero tuskin pidättelee louhijoita, koska louhinnasta saatava tuotto on houkuttelevampi. Bitcoinin arvo on noussut viime aikoina rajusti.