Pääomasijoittaja haluaa ostaa Toshiban 20 miljardin dollarin jättikaupassa, ja se voi tietää Koneelle isoa tiliä - Talous | HS.fi

Pääomasijoittaja haluaa ostaa Toshiban 20 miljardin dollarin jättikaupassa, ja se voi tietää Koneelle isoa tiliä

Kauppa on kiinnostava myös suomalaisittan, sillä hissiyhtiö Kone omistaa 19,9 prosenttia Toshiban hissitoiminnoista.

Pääomasijoittaja CVC on tehnyt 20 miljardin dollarin arvoisen ostotarjouksen Toshibasta. Kauppa on kiinnostava myös suomalaisittan, sillä hissiyhtiö Kone omistaa 19,9 prosenttia Toshiban hissitoiminnoista.­

7.4. 16:09 | Päivitetty 7.4. 17:49

Japanilaisyhtiö Toshiba kertoo saaneensa ostotarjouksen pääomasijoittaja CVC:ltä. Mediatietojen mukaan tarjous olisi jopa 20 miljardin dollarin arvoinen. Kauppa olisi toteutuessaan yksi viime vuosien suurimmista yritysostoista. Kauppa on kiinnostava myös suomalaisittain, sillä hissiyhtiö Kone omistaa 19,9 prosenttia Toshiban hissitoiminnoista.

Toshiba on monialayhtiö, joka valmistaa muun muassa elektroniikkaa sekä erilaisia infrastruktuuri- ja energiaratkaisuja. Koko Toshiba-konsernin liikevaihto oli viime vuonna yli 25 miljardia euroa. Toshiba ei ole julkaissut erikseen hissiensä liikevaihtoa tai muita tunnuslukuja. Hissit ovat osa yhtiön rakentamisyksikköä, jonka liikevaihto oli viime vuonna noin 4,4 miljardia euroa.

Kone on ollut mukana Toshiban hissien omistajana noin kaksikymmentä vuotta. Toshiba ja Kone sopivat ristiinomistuksesta vuonna 2001, jolloin Kone sai Toshiban hisseistä viidenneksen omistuksen ja Toshiba puolestaan noin viisi prosenttia Koneen osakekannasta. Toshiba myi Kone-omistuksensa vuonna 2015.

Toshiban hissiyksikölle ei ole ollut markkinahintaa, joten Kone on todennäköisesti kirjannut taseeseensa ne vuoden 2001 hankintahintaan. Koneen taseeseen merkityt osakeomistukset olivat vuodenvaihteessa 139 miljoonan euron arvoiset, ja summa sisälsi Toshiba-omistukset.

Kone ei halunnut kommentoida asiaa Helsingin Sanomille.

Kone oli kiinnostunut ostamaan Thyssenkruppin hissitoiminnot reilu vuosi sitten, mutta vetäytyi ostoksesta viime metreillä. Lopulta Thyssenin hissit päätyivät pääomasijoittajille.