Masennus vei aiempaa vähemmän julkisen alan työntekijöitä työkyvyttömyys­eläkkeelle: ”Kasvava trendi näyttää nyt kääntyneen parempaan” - Talous | HS.fi

Masennus vei aiempaa vähemmän julkisen alan työntekijöitä työkyvyttömyys­eläkkeelle: ”Kasvava trendi näyttää nyt kääntyneen parempaan”

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet olivat edelleen yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle ajava syy.

Masennus ajaa suomalaisia työkyvyttömyyseläkkeelle.­

8.4. 2:00 | Päivitetty 8.4. 8:53

Mielenterveyssyistä alkaneiden työkyvyttömyys­eläkkeiden määrän kasvu on taittunut julkisella alalla, tiedottaa kunta-alan ja valtion eläkevakuutusyhtiö Keva. Vuonna 2020 mielenterveyssyistä jäi työkyvyttömyys­eläkkeelle julkisella alalla 1 706 ihmistä.

Yleisimpiä yksittäisiä diagnooseja ovat masennus ja toistuva masennus, joiden vuoksi noin 1 200 ihmistä jäi julkisella alalla eläkkeelle viime vuonna.

Mielenterveyden vuoksi alkaneiden työkyvyttömyys­eläkkeiden määrä on ollut viime vuosina kasvussa. Kyseisestä syystä jäi eläkkeelle vuosina 2018 ja 2019 kumpanakin keskimäärin 100 ihmistä enemmän kuin viime vuonna.

Eniten vähenemistä on ollut nuorimmissa ikäryhmissä. Masennusperusteiset työkyvyttömyys­eläkkeet ovat Kevan mukaan enimmäkseen määräaikaisia.

”Ilahduttavaa on, että kasvava trendi näyttää nyt kääntyneen parempaan, laskevaan suuntaan”, sanoo Kevan eläkejohtaja Merja Paananen tiedotteessa.

Mielenterveys sekä tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat yleisimmät työkyvyttömyys­eläkkeelle jäämisen perusteet valtion, kuntien ja kirkon työntekijöillä, joista työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi viime vuonna noin 5 500 ihmistä.

Mielenterveyshäiriöiden osuus alkaneista työkyvyttömyys­eläkkeistä oli julkisella alalla 31 prosenttia, tuki- ja liikuntaelinsairauksien osuus 35 prosenttia. Tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle jäi 1 911 ihmistä. Edellisinä vuosina määrä on ollut yli 2 000.

Toissa vuonna mielenterveyssyyt nousivat ensimmäistä kertaa koko Suomen yleisimmäksi työkyvyttömyyseläkkeen syyksi. Aiemmin yleisin syy jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle on ollut tuki- ja liikuntaelinten sairaus.

Lue lisää: Masennus ajaa yhä useampia alle nelikymppisiä eläkkeelle – monet päätyivät työkyvyttömyyseläkkeelle myös aktiivimallin takia, sanoo tutkija

Viime vuoden tiedot kaikkien alojen työntekijöiden työkyvyttömyyseläkkeistä tulevat julki myöhemmin huhtikuussa.

Artikkeliin liittyviä aiheita