Joe Bidenin suunnitelma yritysverotuksen korottamiseksi toisi valtiolle 2 500 miljardin dollarin verotulot 15 vuodessa - Talous | HS.fi

Joe Bidenin suunnitelma yritysverotuksen korottamiseksi toisi valtiolle 2 500 miljardin dollarin verotulot 15 vuodessa

Yritysten verotuksen kiristämisellä on tarkoitus maksaa iso infrastruktuuripaketti.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden suunnittelee historiallisia investointipaketteja, jotka kustannettaisiin veronkorotuksilla. Biden on luvannut, ettei alle 400 000 dollaria tienaavien kansalaisten veroja koroteta.­

7.4. 19:54

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kaavailemat yritysten verotuksen kiristykset toisivat valtiolle noin 2,5 biljoonan eli 2 500 miljardin dollarin verotulot 15 vuodessa. Asiasta kertovat New York Times ja uutistoimisto AFP.

Veronkiristyksillä on tarkoitus kustantaa 2 000 miljardin dollarin infrastruktuuripaketti, joka levittäytyy tuleville kahdeksalle vuodelle.

Bidenin hallinnon suunnitelmana on ollut kiristää yritysten veroastetta nykyisestä 21 prosentista 28 prosenttiin. Lisäksi yritysten ulkomaisten tulojen vähimmäisveroasteeksi säädettäisiin 21 prosenttia. Suunnitelmaan kuuluu myös päästöttömän energian tuotantoa edistäviä verokannustimia.

Entinen presidentti Donald Trump leikkasi verotusta vuonna 2017, jota ennen yritysten veroaste oli 35 prosenttia. Suomessa yritysten yhteisövero taas on 20 prosenttia. Veroa laskettiin 24,5 prosentista vuoden 2014 alussa.

Suunnitelmassa aiotaan New York Timesin mukaan kasvattaa myös Yhdysvaltain verohallinnon (IRS) budjettia, jotta se voi tehostaa valvontaa ja veronkantoa.

Osana investointipakettia Yhdysvallat aikoo myös edistää kansainvälistä vähimmäisyritysveroa. Valtiovarainministeri Janet Yellen kertoi neuvottelevansa asiasta rikkaiden maiden G20-ryhmän kanssa.

Kansainvälinen vähimmäisyritysvero voisi Yellenin mielestä lopettaa ”kolmikymmenvuotisen kisan yritysverotuksen minimoimiseksi”.

Bidenin suunnitelma verojen kiristämiseksi on saanut jo tukea myös yritysmaailmasta. Amazonin perustaja ja toimitusjohtaja Jeff Bezos on ilmoittanut tukevansa infrastruktuuripakettiin liittyviä yritysverotuksen korotuksia.

Bezos sanoo Amazonin tunnustavan tarpeen myönnytyksille kaikilta osapuolilta paketin yksityiskohtien ja sen rahoittamisen osalta ja mainitsi yhtiön tukevan yritysveroasteen kasvatusta.