Asuntokauppa käy kuumana: Kaikki asuntonsa myyneet eivät löydä uutta kotia, oma­koti­talot viedään käsistä – ”Tarjonta ei tyydytä vaurastuvan keskiluokan tarpeita” - Talous | HS.fi

Asuntokauppa käy kuumana: Kaikki asuntonsa myyneet eivät löydä uutta kotia, oma­koti­talot viedään käsistä – ”Tarjonta ei tyydytä vaurastuvan keskiluokan tarpeita”

Uudehkot omakotitalot viedään Kiinteistömaailman mukaan käsistä lähes kaikkialla Suomessa. Danske Bankin mukaan kaikki asuntonsa myyneet eivät ole löytäneet uutta asuntoa.

Danske Bankin ja Kiinteistömaailman mukaan asuntokaupassa on kova kysyntä.­

8.4. 11:07 | Päivitetty 8.4. 14:09

Asuntokaupassa on nyt niin kova kysyntä, että kaikki asuntonsa myyneet eivät löydä uutta asuntoa myymänsä tilalle, kertoo Danske Bank.

Danske Bankin mukaan koronakriisi on lisännyt halua vaihtaa asunto, vaikka aluksi pandemian puhkeaminen viime keväänä hidasti asuntokauppaa Suomessa. Danske Bankissa myönnettyjen lainojen määrä kasvoi erityisesti loppuvuodesta.

”Asiakkaiden käyttäytymisestä voi nähdä asuntomarkkinoiden olevan nyt tilanteessa, jossa ostettavaa ei välttämättä löydy. Olemme huomanneet, että on joukko asiakkaitamme, jotka ovat myyneet asuntonsa mutta eivät ole vielä löytäneet uutta”, sanoo Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen tiedotteessa.

Kiinteistönvälitysketju Kiinteistömaailman tuoreen puolivuosittaisen barometrin mukaan vahva kysyntä kohdistuu erityisesti omakoti- ja rivitaloihin.

Kiinteistömaailman mukaan asuntojen tarjonta on supistunut ”dramaattisesti” yli 250 000 euron asunnoissa ja uudehkot omakotitalot ”viedään käsistä” lähes kaikkialla Suomessa.

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä sanoo, että kysyntä kohdistuu tällä hetkellä ja lähitulevaisuudessa eniten hyvätuloisten haluamiin yli 250 000 euron asuntoihin. Liikkeellä ovat ne, joihin korona-ajan taloudelliset haitat eivät ole henkilökohtaisesti kohdistuneet.

”Asuntomarkkinan tarjonta ei tyydytä tällä hetkellä vaurastuvan keskiluokan tarpeita”, Kyhälä sanoo tiedotteessa.

Pääkaupunkiseudulla on hänen mukaansa nähtävissä voimakasta kysyntää kaikentyyppisissä asunnoissa ja maakuntakaupunkien tapauksessa erityisesti omakotitaloissa.

”Esimerkiksi Lahdessa, Kotkassa, Kouvolassa, Oulussa ja Rovaniemellä pyöreät sata prosenttia välittäjistämme sanoo myytävistä omakotitaloista olevan pulaa.”

Asunnonvälityssivustojen tilastojen mukaan asuntoja oli viime vuonna myynnissä keskimäärin noin 50 000, mutta nyt niitä on noin 42 000 asunnon verran.

Yli 250 000 euron asuntoja oli vuosi sitten tarjolla lähes 15 000 ja nyt vain runsaat 10 000. Alle 250 000 euron asunnoissa tarjontaa on lähes entiseen tapaan.

Asuntokaupan kiivaus näkyy myös nostettujen uusien asuntolainojen määrässä.

Suomen Pankin tilastojen mukaan helmikuussa nostettiin uusia asuntolainoja yhteensä 1 692 miljoonaa euroa. Helmikuussa on nostettu ainoastaan vuoden 2003 jälkeen ainoastaan kerran tätä enemmän asuntolainoja. Helmikuussa 2008 uusia asuntolainoja nostettiin 1703 miljoonaa euroa.