Asp-lainojen enimmäismäärät nousevat – Helsingissä tuettua lainaa voi saada nyt 215 000 euroa - Talous | HS.fi

Asp-lainojen enimmäismäärät nousevat – Helsingissä tuettua lainaa voi saada nyt 215 000 euroa

Enimmäismäärien nostoa perustellaan asuntojen hintojen nousulla kasvukeskuksissa. Pankkien mielestä järjestelmän ongelmiin olisi pitänyt puuttua laajemmin.

Asp-säästäjä saa hyvän koron säästöille, ilmaisen takauksen ja korkosuojan.­

8.4. 14:05 | Päivitetty 8.4. 16:05

Ensiasunnon ostajien asunnon hankintaa helpottamaan tarkoitetun asp-järjestelmän lainojen enimmäismääriä nostetaan. Valtioneuvosto päätti torstaina, että Helsingissä lainaa voi saada aiemman 180 000 euron sijasta 215 000 euroa. Muissa pääkaupunkiseudun kunnissa lainan enimmäismäärä on 160 000 euroa eli 15 000 euroa enemmän kuin tähän asti.

Muutokset tulevat voimaan 15. huhtikuuta.

Asp-järjestelmästä tuettuja lainasummia nostetaan, koska asuntojen hinnat ovat nousseet kasvukeskuksissa niin, ettei aiemmalla minimisummalla ole pystynyt välttämättä ostamaan edes yksiötä.

Tampere ja Turku olivat aiemmin koko muun Suomen kanssa samassa joukossa, mutta nyt niissä lainaa hakevat voivat saada asp-lainaa 140 000 euroa kun muualla Suomessa enimmäismäärä on 120 000 euroa. Asuntojen hinnat ovat nousseet maassa keskimäärin vain vähän, mutta suosituimmissa kaupungeissa erityisesti pienten asuntojen hinnat ovat nousseet jo pitkään nopeasti.

Asp-lainojen enimmäismääriä nostettiin edellisen kerran vuonna 2014. Tuettua lainaa on tähän astikin voinut täydentää normaalilla asuntolainalla.

Asp-järjestelmässä pankki maksaa talletukselle yhden prosentin koron, ja tämän lisäksi lisäkorkoa 2–4 prosenttia tallettamisen aloittamisvuodelta ja tämän jälkeen enintään viideltä kalenterivuodelta. Asp-säästäjän pitää säästää vähintään kymmenen prosenttia asunnon hinnasta.

Asp-lainalle saa maksuttoman valtiontakauksen. Valtiolta saa myös ilmaisen korkosuojan, jolla nykyisellä korkotasolla ei tosin ole juuri merkitystä. Korkosuoja tulee voimaan, jos lainan kokonaiskorko ylittäisi 3,8 prosenttia. Uusien asuntolainojen korko on keskimäärin noin 0,7 prosenttia.

Korkotukilainojen enimmäismäärien korottaminen tulee voimaan 15.4.2021, ja se koskee lainoja, jotka nostetaan tuona päivämääränä tai sen jälkeen.

Pankkien mielestä lainojen enimmäismäärän nosto on oikea toimenpide, mutta järjestelmässä on myös muita ongelmia, jotka ovat vähentäneet sen houkuttelevuutta. Nekin olisi syytä korjata.

”Lisäkorko on nykyisessä nolla- ja miinuskorkojen maailmassa houkutteleva, mutta moni nuori valitsee silti ottaa lainan asp-järjestelmän ulkopuolelta. Korkosuojan yläraja on niin korkea, että se ei auta nuorta ennakoimaan asumismenojaan. Tavallista korkosuojaa taas ei voi yhdistää asp-lainaan”, Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen sanoo.

Asp-lainan vaatimus kymmenen prosentin säästöosuudesta on myös kaksinkertainen verrattuna siihen, mitä tavallisen asuntolainan ottajalta vaaditaan. Laine-Tolosen mielestä aspinkin säästöosuutta pitäisi laskea viiteen prosenttiin.

”Asp-laina estää asunnon käytön vakuutena muihin lainoihin, jos nuori haluaa esimerkiksi remontoida asuntoaan. Järjestelmä ei myöskään mahdollista esimerkiksi lyhennysvapaiden pitämistä joustavasti elämän tilanteen mukaan yli kahta vuotta lainan voimassaolon aikana”, Laine-Tolonen sanoo.