Ranskan poikkeukselliset yöpakkaset aiheuttivat viinitiloille ja hedelmätarhoille isoja vahinkoja, tuhojen arvioidaan olevan pahimmat vuosikymmeniin - Talous | HS.fi

Ranskan poikkeukselliset yöpakkaset aiheuttivat viinitiloille ja hedelmätarhoille isoja vahinkoja, tuhojen arvioidaan olevan pahimmat vuosikymmeniin

Yölämpötilat laskivat Ranskassa jopa kuuteen pakkasasteeseen. Hallatuhoja yritettiin torjua nuotioilla ja helikoptereilla.

Viininviljelijä sytytti ulkotulia lämmittämään viiniköynnöksiään keskiviikon vastaisena yönä Chablis’n alueella Ranskassa.­

10.4. 17:27

Ranskalaiset viininviljelijät kärsivät isoja tuhoja kuluneen viikon yöpakkasten takia. Yölämpötilat putosivat muun muassa Bordeaux’ssa, Bretagnessa ja Rhône-joen laaksossa selvästi miinuksen puolelle ja jopa kuuteen pakkasasteeseen.

Hyytävän sään odotetaan aiheuttavan merkittäviä tuhoja maan viinisadolle tärkeimmillä viininviljelyalueilla. Haittoja pahentaa se, että edelliset viikot olivat vuodenaikaan nähden lämpimiä, joten viiniköynnösten versot olivat jo hyvässä kasvussa.

”Versot murenevat kuin lasi, koska niissä ei ole vettä sisällä. Ne ovat aivan kuivia ja kuolleita”, Gravesin alueella lähellä Bordeaux’ta asuva viininviljelijä Dominique Guignard sanoi.

Herault’n alueen maanviljelijöiden järjestön FNSEA:n pääsihteeri Derome Despey arvioi, että tuhot ovat pahimmat vuosikymmeniin.

”Pakkanen aiheutti tuhoja vuosina 1991, 1997 ja 2003, mutta käsitykseni mukaan tämä ylittää vaikutuksiltaan nämä kaikki”, hän sanoo.

Maan hienoimpia valkoviinejä tuottavalla Bretagnen alueella sadon arvellaan jäävän enintään puoleen normaalista. Myös Champagnen alue kärsi laajoja vahinkoja.

Viljelijät yrittivät torjua hallaa kylmimpinä öinä polttamalla nuotioita ja ulkotulia viiniköynnöstensä lähellä. Tapa on yleinen kevätkylmillä. Jotkut vuokrasivat helikoptereita luomaan ilmavirtaa, joka pitäisi lämmön maanpinnan lähellä.

Nuotioiden polttaminen oli niin laajaa, että Lyonin kaupungin ylle muodostui savupatja.

Myös monet hedelmäpuiden kasvattajat kärsivät hallavaurioista.

Ranskan maatalousministeri Julien Denormandie vieraili viime viikolla Loiren laaksossa tutustumassa tilanteeseen.

”Kyseessä on äärimmäisen väkivaltainen tapahtuma, joka on tuottanut äärimmäisen suurta vahinkoa”, hän sanoi.

Hallitus on julistanut ”maatalouden katastrofitilan”, mikä tarkoittaa että viljelijöille aletaan tarjota taloudellista tukea.

Viininviljelijät ovat kärsineet myös koronavirusepidemiasta, koska viinin kysyntä on vähentynyt maailmalla. Yhdysvaltain edellisen presidentin Donald Trumpin hallinto asetti eurooppalaisille viineille kautensa aikana myös tuontitulleja.

Artikkeliin liittyviä aiheita