Virtuaalivaluutalla ostaminenkin voi tuottaa veromätkyt – arvonnousu on aina verotettavaa pääomatuloa, vaikka bitcoineilla maksaisi laskuja - Talous | HS.fi

Virtuaalivaluutalla ostaminenkin voi tuottaa veromätkyt – arvonnousu on aina verotettavaa pääomatuloa, vaikka bitcoineilla maksaisi laskuja

Verohallinto muistuttaa, että verottaja voi löytää bitcoin- tai muut virtuaalivaluuttatulot, vaikka niitä ei itse ilmoittaisi. Tietoja vaihdetaan myös kansainvälisesti viranomaisten välillä.

Piirros kuvitteellisesta bitcoin-kolikosta. Verottajan näkökulmasta bitcoin ei ole sijoitustuote eikä valuutta.­

10.4. 18:05

Verohallinto arvioi, että niin sanottujen virtuaalivaluuttojen raju arvonnousu viime vuonna tuottaa niiden myyntivoitosta entistä suuremmat verotulot valtiolle. Suosituimman virtuaalivaluutan bitcoinin hinta lähes nelinkertaistui viime vuoden aikana noin 6 500 eurosta noin 24 000 euroon.

Samaan aikaan virtuaalivaluuttojen suosio sijoituskohteena Suomessakin on kasvanut.

Verottajan näkökulmasta virtuaalivaluutat ovat omaisuutta, jonka myymisestä tai vaihtamisesta oikeaan valuuttaan voi syntyä pääomatulona verotettavaa luovutusvoittoa. Virtuaalivaluuttoja ei verottajan silmin katsota sen paremmin viralliseksi sijoitustuotteeksi kuin valuutaksikaan.

Arvonnoususta pitää maksaa pääomatuloveroa, vaikka virtuaalivaluuttoja käyttäisi ostoihin tai laskujen maksuun. Tai jos virtuaalivaluutan vaihtaa toiseksi virtuaalivaluutaksi. Arvonnoususta saadut tulot pitää ilmoittaa itse verottajalle.

Virtuaalivaluuttojen asemaa ja verokohtelua on puitu useissa tuomioistuinten ratkaisuissa viime vuosina.

”Ennakoimme, että moni on myynyt virtuaalivaluuttaa viime vuonna ja pääsee nyt tänä keväänä ilmoittamaan veroilmoitukselle myyntivoittoja”, ylitarkastaja Timo Puiro Verohallinnosta sanoo.

Vuosina 2017–2018 verottajalle ilmoitettiin 176 miljoonan euron arvosta virtuaalivaluutan luovutuksia, joista oli saatu voittoa 60 miljoonaa euroa. Voittoja ilmoittaneita oli tuhansia. Tänä vuonna odotetaan isompia voittoja.

Virtuaalivaluuttoja ovat bitcoinin lisäksi esimerkiksi ethereum, tether ja litecoin.

Virtuaalivaluutan niin sanotusta louhimisesta saatava tulo verotetaan ansiotulona.

Verottaja muistuttaa, että sillä on erilaisia keinoja päästä selville virtuaalivaluuttatuloista, vaikka niitä ei itse ilmoittaisi. Viranomaiset myös vaihtavat tietoa maiden välillä. Vuosina 2018–2019 Suomen verottaja lähetti virtuaalivaluuttakauppoja koskevia tietoja muihin maihin yhteensä 13,5 miljardin euron suuruisesta toiminnasta.

Kun tulot virtuaalivaluutoista ilmoittaa itse veroilmoituksella tai oma vero -palvelussa, välttyy veronkorotukselta, joka määrätään, jos jää kiinni ilmoittamatta jättämisestä.

Verohallinnon sivuilta löytyy tarkempia ohjeita ja myös laskuri myyntivoiton laskemiseksi.

Virtuaalivaluutan hankkimisesta aiheutuneet kulut voi vähentää verotuksessa. Myös virtuaalivaluuttaluovutuksista aiheutuneet tappiot ovat nykyään vähennyskelpoisia.

Oikaisu: 11. huhtikuuta: Neljännessä kappaleessa luki, että arvonnoususta pitää maksaa pääomatuloa. Siinä pitäisi lukea pääomatuloveroa.