Nesteen osake on sukeltanut, ja nyt käynnissä on suuri huolto­seisokki, analyytikon mukaan vaikutus sijoittajille on pieni - Talous | HS.fi

Nesteen osake on sukeltanut, ja nyt käynnissä on suuri huolto­seisokki, analyytikon mukaan vaikutus sijoittajille on pieni

Inderesin analyytikko Petri Gostowski uskoo huoltoseisokin siirtämisen olleen Nesteeltä oikea ratkaisu.

Uusiutuvilla tuotteilla on merkittävä rooli Nesteen arvonmuodostuksessa, sanoo Inderesin analyytikko Petri Gostowski.­

12.4. 2:00

Vaikka koronaviruspandemia aiheuttaakin tarvetta ylimääräisille turvatoimenpiteille, Inderesin analyytikon Petri Gostowskin mukaan vaikuttaa pitkällä aikavälillä tarkasteltuna siltä, että Neste on onnistunut suunnittelemaan Porvoon jalostamon huoltoseisokin toteutuksen uudelleen tilanteeseen nähden hyvin.

Nesteen huoltoseisokki kestää kokonaisuudessaan 12 viikkoa. Prosessiyksiköiden pysäytykset aloitettiin 5. huhtikuuta.

Gostowski ei usko huoltoseisokin näkyvän merkittävästi yhtiön pörssikurssissa, sillä kyseessä on säännöllinen huoltotoimenpide, josta on myös viestitetty selkeästi.

Investointina huoltoseisokki on Gostowskin mukaan kuitenkin kohtuullisen iso myös Nesteen mittaluokassa. Lisäksi seisokin vaiheittainen toteutus voi hieman nostaa kokonaiskustannuksia. Gostowskin mukaan Neste on kuitenkin hyvin vakavarainen yhtiö, joten huoltoseisokin kaltaisen suuren investoinnin toteuttaminen on mahdollista, vaikka samaan aikaan Singaporessa tehdään isoa jalostamolaajennusta.

Gostowskin mukaan huomionarvoista on myös se, että huoltoseisokki vaikuttaa ennen kaikkea Nesteen Öljytuotteet-yksikössä.

”Tällä hetkellä öljytuotteiden merkitys Nesteen markkina-arvon kannalta on hyvin pieni. Yhtiön arvonmuodostuksen takana on valtaosin uusiutuvien tuotteiden segmentti.”

Vaikka huoltoseisokin siirto vuodella eteenpäin ei säästänyt urakkaa koronapandemian vaikutuksilta, Gostowski kokee päätöksen olleen Nesteeltä oikea ratkaisu. Nyt Nesteellä on ollut huomattavasti enemmän aikaa sopeutua tilanteeseen ja suunnitella, miten pandemian aiheuttamiin haasteisiin voidaan varautua. Lisäksi vuosi sitten kaikkia tarvittavia asiantuntijoita ei olisi edes ollut mahdollista saada Suomeen, mikä sekin osaltaan puolsi siirtoa.

Kokonaiskuvassa on Gostowskin mukaan mahdollista, että Nesteen pitkän aikavälin kehitys hyötyy pandemiatilanteesta.

”Lyhyellä aikavälillä öljytuotteiden markkina on täysin sekaisin, mutta näkisin, että tämä kiihdyttää uusiutuvien polttoaineiden käyttöönottoa laajalti. Se avaa Nesteelle suurempaa markkinaa ja mahdollisuuksia kasvaa.”

Artikkeliin liittyviä aiheita