Verkkokauppayhtiö Alibaba kiittää Kiinan viranomaisia saamistaan miljardisakoista: ”Emme olisi kasvaneet ilman perusteltua valvontaa” - Talous | HS.fi

Verkkokauppayhtiö Alibaba kiittää Kiinan viranomaisia saamistaan miljardisakoista: ”Emme olisi kasvaneet ilman perusteltua valvontaa”

Kiinalaisyhtiö kommentoi 2,3 miljardin euron arvoisia sakkoja avoimella kirjeellä maanantaina.

Alibaban perustaja Jack Ma on esiintynyt julkisuudessa harvakseltaan sen jälkeen, kun hän kritisoi syksyllä 2020 Kiinan pankkijärjestelmää.­

12.4. 15:40

Verkkokauppayhtiö Alibaba on ottanut poikkeuksellisella tavalla kantaa sakkoihin, jotka Kiinan viranomaiset langettivat yhtiölle viikonloppuna.

Kiina määräsi verkkokauppajätin maksamaan 18 miljardia yuania eli noin 2,3 miljardia euroa sakkoa kilpailulainsäädännön rikkomisesta. Maan kilpailuviranomaisten mukaan yhtiö on väärinkäyttänyt määräävää markkina-asemaansa useiden vuosien ajan.

Yhtiö julkaisia maanantaina avoimen kirjeen, jossa se kiittää markkinavalvojaa saamastaan rangaistuksesta ja ilmoittaa olevansa tyytyväinen ratkaisuun. Kirjeen mukaan hallinnon tuki ja kriittinen valvonta on ollut ratkaisevaa yhtiön kasvulle.

”Alibaba ei olisi saavuttanut kasvuaan ilman hallinnon perusteltua sääntelyä ja palvelua”, kirjeessä todetaan.

Verkkokauppayhtiölle määrätty sakko kertoo osaltaan kiinalaisviranomaisten kiristyneestä suhtautumisesta maansa teknologiasektorin yrityksiin.

Alibaba sai pitkään toimia vapaasti, kunnes yhtiö perustanut Jack Ma kritisoi kiinalaista pankkijärjestelmää viime syksynä.

Samaan aikaan Alibaban yritysryppääseen kuuluva maksu- ja rahoituspalveluyhtiö Ant Group oli listautumassa pörssiin. Yhtiö olisi ollut listautuessaan arvokkaampi kuin yksikään kiinalainen pankki.

Rahoitusvalvontaviranomainen perui listautumisannin marraskuussa vain kaksi päivää ennen sen toteutumista.

Tapauksessa on huomionarvoista, miten nopeasti hallinnon muuttunut asenne johti konkreettisiin toimenpiteisiin, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Kun Yhdysvalloissa ja Euroopassa esimerkiksi Facebookin määräävää markkina-asemaa on tutkittu vuosia, kesti kiinalaisilta vain neljä kuukautta määritellä oikea mittaluokka Alibaballe määrätylle sakkorangaistukselle.

Sakko vastasi noin neljää prosenttia yhtiön vuotoisesta liikevaihdosta, mutta se oli huomattavasti pelättyä pienempi. Sijoittajien näkökulmasta tilanteen ratkeaminen oli helpotus.

Alibaban osake halpeni New Yorkin pörssissä perjantaina perjantaina, mutta tieto sakosta sai kurssin 6,5 prosentin nousuun ennakkokaupankäynnissä maanantaina.