Konkurssien uhka kasvoi matkailu- ja ravintola-alalla, Mara vaatii rajoitusten nopeaa purkua - Talous | HS.fi

Konkurssien uhka kasvoi matkailu- ja ravintola-alalla, Mara vaatii rajoitusten nopeaa purkua

Matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä 28 prosenttia kertoo olevansa konkurssiuhan alla.

Kruununhakalaisessa ravintolassa valmisteltiin take away -annosta 7. huhtikuuta.­

13.4. 9:25

Yhä useampi matkailu- ja ravintola-alan yritys pelkää konkurssin olevan lähellä, kertoo tuore kysely.

Alan yrityksistä 28 prosenttia kertoi huhtikuussa olevansa konkurssiuhan alla, kun vielä maaliskuussa vastaava lukema oli 24 prosenttia.

Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n (Mara) jäsenkyselyn mukaan konkurssia pelätään eniten ohjelmapalveluissa, juhla- ja pitopalveluissa sekä ravintoloissa ja yökerhoissa.

Myös odotukset tuleville kuukausille ovat synkkiä. Yrityksistä 66 prosenttia arvioi liikevaihtonsa laskevan huhti–kesäkuussa vähintään 50 prosentilla vuoden 2019 vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Maran mukaan tilanne vaatii nopeita ratkaisuja rajoitustoimien purkamisessa.

”Liikevaihdon putoamisessa ja konkurssiuhassa näkyy hyvin julkisen vallan rajoitustoimien vaikutus. Ravintola-, matkustus- ja kokoontumisrajoitukset sekä etätyö- ja etäopiskelusuositukset ovat vaikuttaneet rajulla tavalla toimialamme yrityksiin ja työntekijöihin. Valtioneuvoston ja aluehallintoviranomaisten on purettava rajoitustoimia heti, kun ne eivät ole oikeasuhtaisia ja välttämättömiä”, toteaa toimitusjohtaja Timo Lappi.

Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n (Mara) toimitusjohtaja Timo Lappi Helsingissä 12. tammikuuta 2021.­

Ravintoloiden rajoituksia ollaan näillä näkymin purkamassa ensi maanantaista alkaen. Lappi vaatii asiassa selkeää viestintää, jotta ravintolat voivat varautua liiketoiminnan käynnistämiseen uudelleen.

”Epätietoisuus ravintoloiden avaamisen edellytyksistä on sietämätöntä yrittäjille ja työntekijöille. Todennäköisesti valtioneuvosto tekee päätöksen torstaina, jolloin yrittäjille jää kolme vuorokautta aikaa tehdä työvuorolistat, tilata elintarvikkeet ja päättää muista avaamiseen liittyvistä asioista taikka päättää, ettei avaaminen ole kannattavaa”, Lappi toteaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita