Inflaatio kiihtyi maaliskuussa Yhdysvalloissa 2,6 prosenttiin etenkin bensiinin kallistumisen takia - Talous | HS.fi

Inflaatio kiihtyi maaliskuussa Yhdysvalloissa 2,6 prosenttiin etenkin bensiinin kallistumisen takia

Helmikuussa inflaatiovauhti oli 1,7 prosenttia.

Yhdysvallat on voimistanut talouden elvytystä presidentti Joe Bidenin johdolla, mikä kiihdyttänee myös ajan mittaan inflaatiota.­

13.4. 15:43 | Päivitetty 13.4. 17:17

Yhdysvalloissa talous elpyy vahvasti ja sitä mukaa myös kuluttajahinnat kallistuvat.

Työministeriön tiistaina julkaisemien tietojen perusteella inflaatiovauhti eli hintojen yleinen kallistuminen oli maaliskuussa 2,6 prosenttia, mikä on selvästi enemmän kuin helmikuussa, jolloin inflaatiovauhti oli 1,7 prosenttia.

Maaliskuussa inflaatiota voimisti etenkin bensiinin kallistuminen, mikä taas johtuu pääasiassa raakaöljyn hinnan kohoamisesta.

Keskuspankkien tarkkaavaisesti seuraama pohjainflaatio oli maaliskuussa 1,6 prosenttia. Pohjainflaatiosta on poistettu ruoan ja energian vaikutus hintatason muutoksen ja se kiihtyi maaliskuussa vain 0,3 prosenttiyksikköä helmikuusta.

Ennakko-odotuksia voimakkaampi inflaatio ei aiheuttanut tiistaina arvopaperimarkkinoilla merkittäviä muutoksia suuntaan eikä toiseen, mutta dollari heikkeni.

Perimmäinen syy inflaation kiihtymiseen on talouden voimakas elpyminen tänä vuonna, mikä lisää kysyntää. Yksi keskeinen kysymys onkin se, voimistuuko inflaatio selvästi yli kahden prosentin tilapäisesti vai pidemmäksi aikaa.

Yhdysvaltojen keskuspankki arvioi jo maaliskuussa, että inflaatio nopeutuu tilapäisesti talouden vahvan elpymisen seurauksena, koska rokotukset koronavirusta vastaan etenevät, liikkumisen ja elinkeinotoiminnan rajoituksia voidaan purkaa ja presidentti Jos Bidenin ehdotuksesta hätärahoitusta pandemian taloudellisten vaurioiden korjaamiseksi lisätään.

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) arvioi viime viikolla, että Yhdysvaltojen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 6,0 prosenttia. Keskuspankin ennusteen perusteella talouskasvu voimistuvan tänä vuonna 6,5 prosenttiin.

Vuositasolla IMF ennustaa inflaation kiihtyvän kuluvana vuonna 2,3 prosenttiin ja keskuspankki 2,4 prosenttiin.

Keskuspankin viime kesänä julkistama täsmennetty hintavakaustavoite tarkoittaa, että se on valmis sietämään tilapäisesti yli kahden prosentin prosentin inflaatiota.

Inflaation tuntuva kiihtyminen maaliskuussa ei siis tarkoita, että keskuspankilla olisi erityisiä paineita kiristää rahapolitiikkaa lähiaikoina.

Vajaa kuukausi sitten keskuspankki vihjasi, että rahapolitiikkaa ei kiristetä vielä pitkään aikaan. Se myös ostaa markkinoilta edelleen kuukausittain 120 miljardin dollarin arvosta liittovaltion joukkolainoja ja asuntovakuudellisia arvopapereita pitääkseen rahoitusolot talouskasvulle suotuisina.

Inflaation kiihtyminen on haitallista etenkin joukkolainoihin sijoittaneille, koska koron reaalinen arvo halpenee. Siitä seuraa, että jo liikkeeseen laskettujen joukkolainojen hinta halpenee eli tuottovaatimus (korko) kasvaa, mikä heijastuu myös uusiin liikkeeseen laskettaviin joukkolainoihin.

Talouden elpyminen on tänä vuonna IMF:n mukaan Yhdysvalloissa voimakkaampaa kuin missään muussa kehittyneessä kansantaloudessa. Siksi myös inflaatio on siellä nopeampaan kuin esimerkiksi euroalueella.

IMF arvioi euroalueen talouden kasvavan tänä vuonna 4,4 prosenttia ja inflaation kiihtyvän 1,4 prosenttiin.

Inflaation seurauksena rahan ostovoima heikkenee, mutta toisaalta velkojen reaalinen arvo halpenee. Jos siis on runsaasti velkaa, inflaatio helpottaa ajan mittaan velallisen ahdinkoa.