Suomea riivaa harvinainen tulppaanipula: ”En muista, että koskaan aiemmin olisivat alkaneet loppua näin aikaisin” - Talous | HS.fi

Suomea riivaa harvinainen tulppaanipula: ”En muista, että koskaan aiemmin olisivat alkaneet loppua näin aikaisin”

Suomeen tilataan keskimäärin 70 miljoonaa tulppaaninsipulia, ja enimmäkseen ne tulevat Hollannista.

Tulppaanit ovat paikoin loppuneet Suomesta, muuta Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen sanoo, että äitienpäiväksi niitä pitäisi olla jälleen saatavilla.­

13.4. 16:00

Tulppaanit ovat käyneet marketeissa ja kukkakapoissa jo vähiin, kertovat arkihavainnot.

”Kyllä se on totta, tulppaanit ovat oikeasti paikoin loppumassa kesken”, vahvistaa Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

”Olen 40 vuotta ollut alalla, enkä muista, että koskaan aiemmin olisivat tulppaanit alkaneet loppua jo näin aikaisin. Ne ovat nyt menneet nopeammin kaupaksi, kun pääsiäinenkin oli vähän aiemmin”, Jalkanen sanoo.

Yleensäkin tulppaanin pitkä, marraskuussa alkava sesonki päättyy pääsiäiseen. Tänä vuonna tulppaanit ovat paikoin loppuneet jo nyt. Syynä on se, että koronapandemian takia viljelijät tilasivat vuosi sitten tulppaaninsipuleita normaalin määrän tai jopa hieman vähemmän. Samalla tulppaanit ovat myös käyneet nyt erityisen hyvin kaupaksi.

”Koronakeväänä puutarhurit tilasivat sipuleita helmi–maaliskuussa varovaisuusperiaatteella, kun ei ollut tietoa, miten esimerkiksi kukkakauppoja ja muita erikoiskauppoja pidetään vuoden päästä auki”, Jalkanen kertoo.

Viime vuoden kevät oli Hollannin puutarhoille vaikea, kun kevätkukkia jouduttiin tuhoamaan.

Sipulit Suomeen tilataan noin 10–13 kuukautta ennen sesonkia, eikä niitä Jalkasen mukaan enää myöhemmin tahdo saada lisää. Sipulien kasvua ei myöskään juuri voi hidastaa niin, että niitä riittäisi pitempään.

Äitienpäiväksikin tulppaaneja on silti vielä luvassa.

”Ainakin yhdessä turkulaisessa puutarhassa tulppaanisipuleitten kasvatus on ajoitettu niin, että kukkia pitäisi riittää myös toukokuulle”, Jalkanen sanoo.

Tavallisesti Suomeen tilataan Jalkasen mukaan keskimäärin 70 miljoonaa tulppaaninsipulia, ja enimmäkseen ne tulevat Hollannista. Aikaisimmat lajikkeet saapuvat jo syksyllä Uudesta-Seelannista.

Yli 95 prosenttia Suomessa myytävistä tulppaaneista on lähikukkia eli ne on kasvatettu Suomessa. Tulppaaneja viljelee noin 50 kauppapuutarhaa ympäri Suomen.

Yli 90 prosenttia tulppaaneista ostetaan päivittäistavarakaupoista.

Jonkin verran erikoisempia leikkotulppaaneja tuodaan Suomeen myös suoraan Ranskasta ja Hollannista.