EU-oikeus hylkäsi Ryanairin Finnairia koskevan kantelun - Talous | HS.fi

EU-oikeus hylkäsi Ryanairin Finnairia koskevan kantelun

EU-tuomioistuimen mukaan Suomen valtion takaus Finnairin lainalle oli EU-oikeuden mukainen ja tarpeellinen.

Lentoyhtiö Finnairin matkustajakoneita Helsinki-Vantaan lentokentällä Vantaalla viime vuoden toukokuussa­

14.4. 19:29

Euroopan unionin yleinen tuomioistuin on hylännyt irlantilaisen halpalentoyhtiö Ryanairin Finnairista tekemän kanteen.

Ryanair arvosteli viime vuonna Finnairin ja muiden lentoyhtiöiden saamia valtiontukia. Valtiot jakoivat lentoyhtiöille tukia koronaviruspandemian pysäytettyä lentoliikenteen lähes kokonaan viime keväänä. Ryanairin mielestä tuet olivat laittomia ja vääristivät kilpailua.

Suomen valtio tuki Finnairia takauksella, jonka tarkoituksena oli auttaa Finnairia saamaan eläkerahastolta 600 miljoonan euron suuruinen laina käyttöpääomatarpeisiin. Takaus kattaa 90 prosenttia lainasta, ja se on voimassa enintään kolme vuotta. Lopulle lainasummasta Finnair haki takauksen liikepankilta.

EU:n yleinen tuomioistuin katsoi keskiviikkona antamassaan tuomiossaan, että Suomen valtion Finnairille antama takaus on EU-oikeuden mukainen.

Oikeuden tuomion mukaan takaus oli tarpeellinen ”vakavan häiriön poistamiseksi Suomen taloudesta”, kun ottaa huomioon Finnairin merkityksen Suomen taloudelle. Tuomioistuin huomioi, että Finnairin mahdollinen konkurssi olisi häirinnyt Suomen taloutta entisestään, joten konkurssin välttämiseksi tehty takaus oli sovelias toimi.

Euroopan komissio hyväksyi valtiontakauksen viime vuoden toukokuussa ja katsoi, että Suomen takaus oli väliaikaisten valtionapusääntöjen mukainen. Ryanair vaati tuomioistuinta kumoamaan komission päätöksen.

Artikkeliin liittyviä aiheita