Mediat: Yhdysvallat asettamassa pakotteita kymmenille venäläisille henkilöille ja organisaatioille - Talous | HS.fi

Mediat: Yhdysvallat asettamassa pakotteita kymmenille venäläisille henkilöille ja organisaatioille

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Yhdysvallat pohtii myös kaupankäyntikieltoa Venäjän valtion velkapapereille.

Amerikkalaismedian mukaan Yhdysvallat saattaa ilmoittaa torstaina uusista talouspakotteista Venäjää vastaan.­

15.4. 10:07 | Päivitetty 15.4. 12:19

Yhdysvallat on asettamassa talouspakotteita venäläisiä henkilöitä ja organisaatioita vastaan, kertovat uutistoimisto Bloomberg ja The New York Times (NYT) -lehti.

Bloombergin nimettömien lähteiden mukaan pakotteet ovat vastatoimi laajaan SolarWinds-tietomurtoon ja vaalihäirintään, joihin Yhdysvallat epäilee Venäjän sekaantuneen.

Pakotteista saatetaan ilmoittaa torstaina.

NYT kuvailee pakotteita tavallista kovemmiksi ja Bloombergin mukaan niitä kohdistetaan noin tusinaan henkilöön sekä noin kahteenkymmeneen organisaatioon.

Lisäksi Yhdysvallat saattaa kieltää yhdysvaltalais­pankkeja käymästä kauppaa Venäjän keskuspankin, valtiovarainministeriön ja hyvinvointirahaston liikkeelle laskemilla uusilla velkapapereilla. Yhdysvallat on myös karkottamassa noin kymmenen diplomaattia.

Valtionvelalle asetetulle pakotteet vaikuttaisivat Venäjän kykyyn kerätä dollarimääräistä rahoitusta pääomamarkkinoilta, koska pankit pelkäävät, että ne suljetaan pakotteiden takia pois Yhdysvaltain rahoitusmarkkinoilta.

Yhdysvallat on NYT:n mukaan käyttänyt aiemmin samantyyppisiä pakotteita muun muassa Irania vastaan. Venäjällä on kuitenkin suhteellisen vähän velkaa, joten Venäjää vastaan tämä toimenpide ei mahdollisesti ole yhtä tehokas.

SolarWinds-tietomurron ja vaalihäirinnän lisäksi Yhdysvaltain ja Venäjän välejä hiertävät oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin myrkytys sekä tiedustelupalvelu CIA:n arviot, että Venäjä maksaa Afganistanissa palkkioita amerikkalaissotilaiden surmaamisesta. Navalnyi-tapauksen takia Yhdysvallat asetti pakotteita venäläishenkilöitä vastaan maaliskuussa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi viime viikolla, että Venäjä vastaa mahdollisiin uusiin pakoteisiin ja kutsui pakotteita ”tyhmäksi” keinoksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita