Kysely: Lähes 40 prosenttia yritysjohtajista ei tunne lainkaan EU:n uudistusta, joka muuttaa merkittävästi rahoitusta - Talous | HS.fi

Kysely: Lähes 40 prosenttia yritysjohtajista ei tunne lainkaan EU:n uudistusta, joka muuttaa merkittävästi rahoitusta

Suuryrityksiä huolettaa ensi vuonna voimaan tulevan EU:n kestävän rahoituksen taksonomiauudistuksen aikataulu ja valmistelu, EK:n kyselystä selviää.

16.4. 0:01

Kaksi kolmesta suomalaisesta suuryrityksestä pitää Euroopan unionin kestävän rahoituksen taksonomiauudistusta myönteisenä askeleena, mutta sen toteutustapa mietityttää, selviää Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n teettämästä kyselystä.

Yrityksiä huolettaa ensi vuonna voimaan tulevan uudistuksen aikataulu ja valmistelu.

EU haluaa taksonomian eli kestävyysluokittelun avulla vauhdittaa ilmastotavoitteiden toimeenpanoa kytkemällä yhteen yritysten rahoitus ja investointien ilmasto- ja ympäristövaikutukset. Mitä kestävämpi investointihanke, sitä helpommin ja edullisemmin sen voi olettaa saavan jatkossa rahoitusta.

Euroopan komission odotetaan tekevän esityksen taksonomian kriteereistä 21. huhtikuuta. Kriteerit määrittävät konkreettisesti kestävyyden.

EK:n tiedotteen mukaan taksonomia on Suomen kohtalonkysymys. Tämä näkyy myös suuryritysten palautteessa, joka on kahtalaista, arvioi EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

”Yritysten viesti on selvä: teollisuutemme vähähiilisiä energiamuotoja tulisi kohdella taksonomiassa oikeudenmukaisesti ja neutraalisti, niiden todellisten ilmastovaikutusten perusteella. Tämä koskee niin ydinvoimaa, vesivoimaa kuin metsäpohjaista biomassaa”, Häkämies sanoo tiedotteessa.

Taksonomiauudistus on selvityksen mukaan suuryrityksille etäinen, vaikka se tuo niiden rahoitukseen ja raportointivelvollisuuksiin merkittäviä muutoksia mahdollisesti alkuvuodesta 2022. Lähes 40 prosenttia yritysjohtajista ei tuntenut taksonomiauudistusta lainkaan.

Kolmannes yritysjohtajista sanoo yrityksensä varautuneen taksonomiaan melko tai erittäin hyvin. Aiheeseen perehtyneiden keskuudessa osuus on lähes puolet. Sen sijaan neljännes kaikista haastatelluista sanoi, että valmistautuminen on vasta edessä.

Kaksi kolmasosaa arvioi, että taksonomian käyttöönotto on vähintään melko hyvä asia. Yritykset odottavat kuitenkin taksonomian lisäävän raportointitaakkaa.

Tutkimusyritys IROResearch haastatteli huhtikuun alussa 50 suuryrityksen yrityspäättäjää, joiden työtehtäviin kuuluu EU:n taksonomiakriteeristö.

Artikkeliin liittyviä aiheita