Stora Enson toimitusjohtaja perustelee Veitsiluodon tehtaan sulkemista: ”Euroopassa on ylikapasiteettia 15 paperikoneen verran” - Talous | HS.fi

Stora Enson toimitusjohtaja perustelee Veitsiluodon tehtaan sulkemista: ”Euroopassa on ylikapasiteettia 15 paperikoneen verran”

Kyseessä on tiettävästi suurin metsäteollisuuden sulkeminen Suomessa. Myös Kvarnsveden Ruotsissa suljetaan.

20.4. 8:56 | Päivitetty 20.4. 18:24

Stora Enso on sulkemassa Veitsiluodon suuren sellu- ja paperitehtaan Kemissä. Työpaikka on lähdössä 670 ihmiseltä. Tehtaalla on Stora Enson palveluksessa 600–700 henkeä. Lisäksi alueella työskentelee alihankkijoita. Välillisesti tehtaan sulkeminen voi vaikuttaa tuhansiin työpaikkoihin.

Lisäksi yhtiö aikoo sulkea suuren Kvarnsvedenin tehtaan Ruotsissa. Tehtaalla on 440 työntekijää. Se tuottaa paperia 600 000 tonnia vuodessa.

Virallinen päätös tehtaiden sulkemisesta tehdään yt-neuvottelujen jälkeen.

Sulkemiset vähentävät Stora Enson paperintuotantokapasiteettia kerralla 35 prosenttia 2,6 miljoonaan tonniin vuodessa. Paperin osuus yhtiön liikevaihdosta laskee viime vuoden alle 20 prosentista vain noin kymmeneen prosenttiin.

Toimitusjohtaja Annica Breskyn mukaan sulkemiset ovat reaktio paperinkulutuksen jyrkkään laskuun Euroopassa. Molemmat tehtaat ovat Stora Enson mukaan tehneet tappiota jo hyvän aikaa.

”Emme näe, että tähän olisi tulossa muutosta. Paperintuotannossa on Euroopassa ylikapasiteettia yhä noin 3,5 miljoonaa tonnia. Se on 15 keskimääräisen paperikoneen verran. Se on hyvin suuri määrä”, Bresky sanoi tiedotustilaisuudessa.

Stora Ensolle jää Suomeen varsinaisia paperitehtaita enää Inkeroisissa sijaitseva Anjalan paperitehdas, joka tekee yhdellä koneellaan kirjapaperia ja erikoissanomalehtipaperia. Veitsiluodon sulkemisen jälkeen Stora Ensolla on Suomessa noin 5 600 työntekijää.

Kyseessä on tiettävästi suurin metsäteollisuuden sulkeminen Suomessa.

”Tämä on raskas uutinen Stora Ensolle ja kollegoillemme Veitsiluodossa ja Kvarnsvedenissa. Työntekijämme tehtailla ovat erittäin päteviä ja ovat tehneet kaikkensa erittäin vaikeissa olosuhteissa. Koko paperiliiketoimintamme kilpailukyvyn parantamiseksi meidän on mukauduttava markkinaolosuhteisiin, mikä valitettavasti tarkoittaa kannattamattomien tehtaiden sulkemista”, Bresky sanoi.

Stora Enson Veitsiluodon tehdas kuvattuna viime kesänä.­

Stora Enson paperiliiketoiminnan tulos oli viime vuonna 38 miljoonaa euroa tappiolla. Breskyn mukaan molemmat tehtaat ovat olleet jo jonkin aikaa tappiollisia.

”Olemme kääntäneet kaikki kivet tehdäksemme tehtaista kilpailukykyisiä, mutta valitettavasti se ei ole onnistunut. Sulkeminen on meille aina viimeinen vaihtoehto”, Bresky sanoi.

Paperin kysyntä on ollut vime aikoina niin vähäistä, että tilauksia, jos niitä on tullut, on saatu hyvin matalilla hinnoilla. Erityisen heikkoa kysyntä on ollut päällystetyssä aikakauslehtipaperissa, jota Stora Enson tehtaista valmistaa vain Veitsiluoto.

Vuonna 1922 perustettu Veitsiluodon tehdas on niin sanottu integraatti, jossa tuotetaan sekä sellua, sahatavaraa että paperia. Veitsiluodon saha, joka työllistää noin 50 henkeä jatkaa toimintaansa.

Paperitehdas valmistaa kevyesti ja raskaammin päällystettyä paperia, pakkauspaperia ja päällystämätöntä paperia. Stora Enson sivuston mukaan Veitsiluoto pystyy tuottamaan papereita 850 000 tonnia, 380 000 tonnia sellua ja 200 000 kuutioita sahatavaraa.

Valtion Solidium omistaa Stora Ensosta 10,7 prosenttia. Solidiumilla on 27,3 prosenttia äänivallasta. Lisäksi valtiolla on Kelan kautta noin kolme prosenttia omistuksesta ja kymmenen prosenttia äänivallasta eli yhteensä yli 37 prosenttia yhtiön äänivallasta.

Solidiumin toimitusjohtaja Antti Mäkinen on Stora Enson hallituksen puheenjohtaja.

Pääministeri Sanna Marin (sd)kommentoi uutista twitterissä: ”Stora Enson päätös on kova isku työntekijöille ja Kemille. TEM [Työ- ja elinkeinoministeriö] käynnistää välittömästi toimet ihmisten ja alueen tueksi.”

Työministeri Tuula Haatainen (sd) kertoi ministeriön käynnistävän rakennemuutostoimien valmistelun aluetalouden ja irtisanottavien työntekijöiden tukemiseksi.

Paperitehtaita on suljettu viime vuosina kiivasta vauhtia niin Suomessa kuin maailmalla.

Painopaperien markkinat ovat supistuneet jo 15 viime vuotta, koska yhä suurempi osa lehdistä luetaan digitaalisena. Kysynnän lasku kiihtyi koronapandemian myötä selvästi. Vuosi sitten keväällä graafisten paperien myynti oli yli 30 prosenttia vähäisempää kuin vuotta aiemmin.

Myös toimistopaperin kulutus notkahti rajusti, kun väki jäi etätöihin.

Viime syksynä UPM sulki Kaipolan tehtaan Jämsässä. Tehtaalla oli kolme paperikonetta. Nelisensataa ihmistä menetti työpaikkansa.

Kun Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky esitteli tammikuun lopussa yhtiön viime vuoden tulosta hän sanoi, ettei näköpiirissä ole, että paperien kysyntä toipuisi tänä vuonna.

Hän arveli, että paperin kysynnän väheneminen jatkuu samaa tahtia kuin ennen koronakriisiä. Kriisin kertarojahduksen jälkeen siis vain huomattavasti pienemmältä tasolta.

”Ylikapasiteettia on yhä kaikissa paperilaaduissa. Hintapaineet ovat kovat”, Bresky sanoi.

Yhtiön paperiliiketoiminnan johtaja Kati ter Horst esitteli tiedotustilaisuudessa tiistaina yhtiön ennusteita paperilaatujen ylikapasiteetista Euroopassa. Stora Enso ennakoi, että sanomalehtipaperin kysyntä laskee vuoteen 2025 mennessä alle 5,5 miljoonaan euroon, kun tuotanto on tähän mennessä ilmoitettuja sulkemisten jälkeen yhä 7,5 miljoonaa tonnia.

Stora Enso on kertonut seuraavansa ennen kaikkea tehtaidensa kassavirtaa. Vielä loppuvuonna yhtiön paperitehtaat toivat kassaan rahaa, vaikka virallinen tuloslaskelma ei osoittanut voittoa.

Paperin osuus Stora Enson liikevaihdosta on supistunut vauhdikkaasti jo aiemmin. Osuus on enää alle 20 prosenttia. Yhtiö panosti jo yli kymmenen vuotta sitten kartonkipakkauksiin ja sitä puolta kasvatetaan koko ajan.

Yhtiö uskoo myös puurakentamiseen ja kehittää uusia tuotteita esimerkiksi korvaamaan muoveja.

Metsä Group kertoi helmikuussa rakentavansa Veitsiluodon viereen ison sellutehtaan 1,6 miljardilla eurolla.

Tehdas kasvattaa Metsä Groupin vuotuista puunkäyttöä 4,5 miljoonaa kuutiota, josta osa on tarkoitus hankkia Ruotsista. Silti se on iso lisäys Suomen vuotuisiin hakkuumääriin. Kati ter Horstin mukaan Metsä Groupin investointi ei vaikuttanut Veitsiluodon kohtaloon.

”Enempää en halua kilpailijan päätöksiä kommentoida”, hän sanoi.

Tuotteena Stora Enson tuottamat paperit ovat korkeamman lisäarvon tuotteita kuin välituote sellu.

Stora Enso muutti jo viime syksynä ja talven aikana Oulun tehtaan yhden paperikoneen kartonkikoneeksi ja sulki toisen. Uusi kartonkikone on tarkoitus virallisesti käynnistää toukokuun alkupuolella.

Stora Enson talousjohtajan Seppo Parvin mukaan Veitsiluodon sulkeminen ei vähennä yhtiön puun ostoja Suomessa.

”Tehdas käyttää 1,9 miljoonaa mottia puuta. Saha käyttää edelleen 400 000 mottia. Se jatkaa toimintaansa. Oulun tehdas tarvitsee puoli miljoonaa mottia lisää nykyiseen ja lisäksi täältä säästyvällä puulla voidaan korvata Venäjältä hankittua puuta, jonka kustannus on uusien vientisääntöjen myötä noussut”, Parvi sanoo.

Parvin mukaan puun saatavuus ei silti vaikuttanut päätökseen Veitsiluodon kohtalosta.

”Veitsiluodon tuottamat paperilaadut ovat ottaneet raskaasti takkiin kysynnässä. Toimistopaperin kysyntä laski viime vuonna 13 prosenttia. Aikakauslehtipaperin 22 prosenttia”, hän sanoo.

Oikaisu 20.4.2021 kello 18.21. Artikkelissa luki aiemmin virheellisesti, että Seppo Parvi olisi sanonut Oulun tehtaan tarvitsevan puoli miljoonaa mottia puuta. Todellisuudessa Parvi sanoi, että tehdas tarvitsee puoli miljoonaa mottia lisää nykyiseen.