Ammattiliitot peräävät vastuunkantoa Stora Ensolta: ”Työnantajan pitää kantaa vastuu siitä, että ihmisistä pidetään huolta” - Talous | HS.fi

Ammattiliitot peräävät vastuunkantoa Stora Ensolta: ”Työnantajan pitää kantaa vastuu siitä, että ihmisistä pidetään huolta”

Paperiliiton Petri Vanhala: ”Henkilöstön kouluttamiseen ja uudelleen sijoittamiseen pitää yhtiöltä löytyä varoja.”

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala (vas.) ja Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.­

20.4. 13:47

Paperiliitto ja Ammattiliitto Pro peräävät työnantajalta vastuunkantoa Veitsiluodon tehtaan sulkemisen seurauksista työntekijöille.

Stora Enso kertoi tiistaina, että se lopettaa sellun ja paperintuotannon Veitsiluodon tehtaalla Kemissä. Lisäksi yhtiö aikoo sulkea suuren Kvarnsvedenin tehtaan Ruotsissa.

”Työnantajan pitää tulevissa päätöksissään kantaa vastuu siitä, että ihmisistä pidetään huolta. Henkilöstön kouluttamiseen ja uudelleen sijoittamiseen pitää yhtiöltä löytyä varoja”, sanoo Paperiliitton puheenjohtaja Petri Vanhala tiedotteessa.

Tehtaiden sulkemiset vaikuttaisivat suoraan 670 henkilöön Suomessa ja 440 henkilöön Ruotsissa. Esimerkiksi UPM:n Voikkaan-tehtaalta sulkemisen takia irtisanottiin 575 työntekijää vuonna 2006.

”Kun sulkemisen suurin syy on kysynnän lasku, se tarkoittaa, että tehdas suljetaan pysyvästi. Tämä koronaisku sattuu nyt raskaalla tavalla paperiteollisuuteen”, Vanhala sanoo.

Veitsiluodon tehtaan kolmesta paperikoneesta kaksi tuottaa päällystämätöntä hienopaperia toimistokäyttöön ja yksi paperikone päällystettyjä laatuja lähinnä aikakauslehtiin mutta myös pakkausmateriaaleiksi. Koneiden vuotuinen tuotantokapasiteetti on yhteensä 790  000 tonnia.

Tehdasalueella on myös sellutehdas, hiomo, arkittamo ja saha. Yt:n kohteena olevista henkilöstöstä 530 työskentelee Paper-divisioonassa ja 140 kunnossapitoyhtiö Eforassa.

Veitsiluodon sahan on tarkoitus jatkaa toimintaansa. Se työllistää noin 50 henkilöä.

Ammattiliitto Pro perää niinikään Stora Ensolta vastuunkantoa työntekijöistään.

”Yhtiön on kaikilla mahdollisilla tavoilla tuettava henkilöstön kouluttautumista ja uudelleentyöllistymistä”, sanoo Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen tiedotteessa.

Malisen mukaan päätös tehtaan sulkemisesta on moukarimainen isku Meri-Lapin työllisyydelle.

Yhtiön mukaan tehtaan sulkemisen syy on pandemian aiheuttama pysyvä paperin kysynnän lasku. Malinen pitää valitettavana, ettei yhtiö löytänyt korvaavia tuotteita ja päätynyt konversioratkaisuun.

Malinen muistuttaa, että Stora Enso jakoi viime vuodelta osinkoa noin 236 miljoonaa euroa.

Veitsiluodossa työskentelee noin sata Pron jäsentä.