Apple päivitti radikaalisti klassisten Imac-tietokoneiden ulkomuotoa ja julkisti laitteen kadonneiden tavaroiden löytämiseksi - Talous | HS.fi

Apple päivitti radikaalisti klassisten Imac-tietokoneiden ulkomuotoa ja julkisti laitteen kadonneiden tavaroiden löytämiseksi

Yhtiö julkisti myös uuden Ipad Pro -mallin.

Apple esitteli tiistaina uusia Imac-pöytätietokoneitaan.

20.4. 17:26 | Päivitetty 20.4. 21:18

Yhdysvaltalainen tietotekniikkayhtiö Apple julkisti tiistai-iltana Suomen aikaan uudenlaisia Imac-pöytätietokoneita.

Uudet Imac-mallit käyttävät Intelin suorittimien sijasta yhtiön itse kehittämää M1-suoritinta.

Uuden suorittimien energiatehokkuuden ansiosta Mac-koneet ohenevat huomattavasti verrattuna aiempiin malleihin: tietokone on vain 11,5 millimetriä paksu. Koneet ovat nyt saatavilla useissa eri väreissä ja niiden näppäimistö sekä hiiri saavat hieman uudistetun ulkomuodon.

Viimeksi Apple muutti Imac-tietokoneidensa ulkonäköä yhtä radikaalisti vuonna 2012.

Uudistetun ulkonäön lisäksi uudet 24 tuuman näytöllä varustetut Imacit ovat huomattavasti tehokkaampia kuin aiemmat Applen pöytätietokoneet ja sisältävät 8-ytimisen prosessorin. Uudet Imacit saapuvat kauppoihin toukokuussa ja niiden lähtöhinta on Suomessa 1 499 euroa.

Uusi M1-suoritin löytyy myös Applen tiistaina julkistamista uusista 12,9 tuuman Ipad Pro -tablettitietokoneista. Lisätehojen lisäksi uusissa lippulaivaluokan Ipadeissa on entisiä malleja tarkempi kamera ja paremmin värejä toistava mini-led-näyttö. Laitteen lähtöhinta on Suomessa 1 229 euroa.

Mac-koneiden suoritinpäivitys ei ollut yllätys, sillä yhtiö kertoi jo viime keväänä siirtyvänsä tulevien vuosien aikana kokonaan Arm (Advanced RISC Machines) -suorittimiin. Ensimmäiset M1-Arm -suoritinta hyödyntävät kannettavat tietokoneet Apple julkisti viime marraskuussa.

Edellisen kerran Apple vaihtoi tietokoneidensa suorittimia noin 15 vuotta sitten, kun yhtiö alkoi siirtyä Mac-koneissaan Power Pc -suorittimista Intelin suorittimiin.

Apple on aiemmin käyttänyt Arm-suorittimia Iphone-puhelimissaan, Ipad-tabletti­tietokoneissaan ja jopa älykuulokkeissaan. Kyseinen suoritin soveltuu erityisen hyvin pienikokoisiin laitteisiin, sillä sen virrankulutus on pienempi kuin perinteisemmillä suorittimilla.

Lue lisää Applen uudesta suorittimesta tästä: Apple esitteli uudet tietokoneet, joilla on enemmän yhteistä Iphonen kuin pc-koneiden kanssa – Miksi?

Uudet Imac-koneet ovat huomattavasti aiempia malleja ohuempia.

Tiistaina Apple julkisti myös maksullisen podcast-palvelun. Sen avulla podcastien tuottajat voivat tuottaa Applen podcast-ohjelmaan maksullista sisältöä. Ensi kuussa lanseerattavan palvelun saatavuudesta Suomessa ei ole tietoa.

Viime vuosina Apple on pyrkinyt kehittämään muitakin digitaalisia palveluitaan, kuten maksullisten musiikki- ja tv-palveluidensa tarjontaa. Yhtiön digitaalisten palveluiden arvo oli viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 16 miljardia dollaria eli noin 13 miljardia euroa.

Apple julkisti lisäksi tavaroiden sijainnista kertovan Airtag-paikanninlaitteen, jota voi käyttää Iphone-puhelimen avulla. Pienen paikantimen voi kiinnittää esimerkiksi avaimiin tai laukkuun. Airtagit maksavat Suomessa 35 euroa kappale.

Muun muassa eteläkorealainen Samsung on jo aiemmin tuonut markkinoille vastaavanlaisen Smarttag-paikantimen.

Hieman kahden euron kolikkoa suurempi Airtag auttaa kadonneiden tavaroiden löytämisessä.

Tiedotustilaisuudessa Apple kertoi myös tuovansa toukokuussa kauppoihin päivitetyn version Apple TV -lisälaitteestaan. Uusi Apple TV 4K mahdollistaa muun muassa aiempaa tarkempien suoratoistolähetyksien vastaanottamisen ja maksaa Suomessa 199 euroa.

Tiedotustilaisuus lähetettiin etukäteen nauhoitettuna tallenteena yhtiön pääkonttorista Kalifornian Cupertinosta.

Artikkeliin liittyviä aiheita