Samsungin perijä oikeuteen yrityskaupasta, jonka epäillään olleen manipuloitu - Talous | HS.fi

Samsungin perijä oikeuteen yrityskaupasta, jonka epäillään olleen manipuloitu

Oikeudenkäynnin arvioidaan ravistelevan Etelä-Korean talouden yritysrypäsjärjestelmän perusteita.

Samsung-konsernin perijä Lee Jae-yong joutui torstaina oikeuteen osakemanipulaatiosta.­

22.4. 9:28

Eteläkorealaisen Samsung-konsernin perijä ja Samsung Electronicsin hallituksen varapuheenjohtaja Lee Jae-yong joutui torstaina oikeuteen osakemanipulaatiosta.

Leetä syytetään oikeudenkäynnissä osakemanipulaatiosta, luottamuksen loukkaamisesta ja muista rikoksista yrityskaupassa, jossa Samsungin kaksi tytäryhtiötä Samsung C&T ja Cheil Industries sulautuivat vuonna 2015.

Lee oli Cheil Industriesin suurin osakkeenomistaja ja Samsungin epäillään keinotekoisesti alentaneen C&T:n hintaa, jotta Lee saisi isomman osuuden yhdistetystä yhtiöstä.

Leen asianajajat ovat aikaisemmin todenneet, että Lee ei tehnyt fuusiossa mitään laitonta.

Lee suorittaa parhaillaan kahden ja puolen vuoden vankeusrangaistusta lahjonnasta, kavalluksesta ja muista rikoksista korruptioskandaalissa, joka johti maan presidentin Park Geun-hyen eroon.

Oikeudenkäynnin arvioidaan ravistelevan Etelä-Korean talouden chaebol-järjestelmän perusteita.

Samsung on suurin Etelä-Korean taloutta hallitsevista yritysryppäistä. Yhtä chaebol-yritysrypästä kontrolloi yleensä yksi perhe monimutkaisella omistusjärjestelyllä.

Leen isä oli Samsungin hallituksen puheenjohtaja Lee Kun-hee. Hän kuoli viime vuoden lokakuussa ja jätti perillisilleen valtavan omaisuuden ja perintöverolaskun, joka oli noin 13 000 miljardia Etelä-Korean wonia (noin 9,7 miljardia euroa).

Perintöveron ensimmäinen erä erääntyy huhtikuun lopussa.