Euroalueen julkisen talouden velka kasvoi viime vuonna yli 11 000 miljardiin euroon - Talous | HS.fi

Euroalueen julkisen talouden velka kasvoi viime vuonna yli 11 000 miljardiin euroon

Julkisen talouden velkasuhde kasvoi vuodessa 84 prosentista 98 prosenttiin.

Koronaviruspandemia kiihdytti euroalueen velkaantumista merkittävästi viime vuonna. Kuvassa 20 euron seteleitä rahalaitoksessa Wienissä.­

22.4. 12:47 | Päivitetty 22.4. 13:48

Koronaviruspandemian takia valtiot ovat joutuneet lisäämään runsaasti menojaan kansanterveyden suojelemiseksi ja taloudellisten vahinkojen hillitsemiseksi. Siksi niiden velkaantuminen eri puolilla maailmaa on kasvanut voimakkaasti.

Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin ennakkotietojen mukaan eurovaltioiden yhteenlaskettu julkisen talouden velka oli viime vuonna 11 107 miljardia euroa eli 98 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Vuonna 2019 velkasuhde oli 84 prosenttia ja julkisen talouden velka 10 027 miljardia euroa.

Euroalue ei ole ollut koskaan aikaisemmin yhtä voimakkaasti velkaantunut kuin viime vuonna. Euroalueen velkakriisissä velkasuhde kasvoi enimmillään 93 prosenttiin vuonna 2014. Velkakriisissä finanssipolitiikkaa kiristettiin monien taloustieteilijöiden mielestä liian voimakkaasti, mikä johti taantumaan ja velkaantumisen nopeaan kasvuun.

Viime vuonna raskaimmin velkaantuneita eurovaltioita ovat Kreikka, Italia, Portugali ja Espanja. Kreikassa velkasuhde oli viime vuonna 206 prosenttia, Italiassa 156 prosenttia, Portugalissa 134 prosenttia ja Espanjassa 120 prosenttia.

Vähiten velkaantuneita eurovaltioita ovat Viro, Luxemburg, Latvia ja Liettua. Virossa velkasuhde oli viime vuonna 18 prosenttia, Luxemburgissa 25 prosenttia, Latviassa 44 prosenttia ja Liettuassa 47 prosenttia.

Suomen julkisen talouden velka suhteessa bruttokansantuotteeseen oli viime vuonna Eurostatin mukaan 69 prosenttia. Se tarkoittaa, että Suomen velkaantuminen oli vähäisempää kuin euroalueella keskimäärin. Vuonna 2019 Suomen julkisen talouden velka oli 143 miljardia euroa ja viime vuonna 164 miljardia euroa.

Euroalueen perustaksi laaditun vakaus- ja kasvusopimuksen mukaan julkisen talouden velka saa olla enimmillään 60 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen ja alijäämä enintään prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Euroalueen alijäämäsuhde oli viime vuonna 7,2 prosenttia.

Sopimuksesta on kuitenkin poikettu, koska koronaviruspandemia on aiheuttanut talouteen vakavan häiriön, jonka hillitsemiseksi valtiot ovat turvautuneen poikkeuksellisiin toimiin.

Euroalueen talouden elpyminen pienentää velkasuhdetta ajan mittaan. Euroopan keskuspankin ennusteen mukaan velkasuhde pysyy vielä tänä vuonna ennallaan 98 prosentissa, mutta kutistuu 96 prosenttiin ensi vuonna ja 95 prosenttiin vuonna 2023.

Artikkeliin liittyviä aiheita