Valmet kasvaa ennätysvauhtia, yhdistyminen Neleksen kanssa voi olla pian ajankohtainen - Talous | HS.fi

Valmet kasvaa ennätysvauhtia, yhdistyminen Neleksen kanssa voi olla pian ajankohtainen

Valmet on kallistunut niin paljon, että yhdistyminen Neleksen kanssa voisi tulla jo pian ajankohtaiseksi.

Valmetin tilauskanta nousi ennätykseen.­

22.4. 16:25

Paperi- ja kartonkikoneita sekä sellutehtaita tekevä Valmet sai tammi–maaliskuussa ennätysmäärän tilauksia. Uutta valmistettavaa kertyi tilauskirjoihin peräti 1 312 miljoonaa euroa eli enemmän kuin yhdelläkään vuosineljänneksellä aiemmin.

Samalla yhtiön tilauskannan arvo kasvoi vuonna 2012 Metsosta irrotetun yhtiön kaikkien aikojen ennätykseen, 3 709 miljoonaan euroon.

Iso tekijä uusissa tilauksissa oli Metsä Groupin uuden sellutehtaan rakennuspäätös, josta yhtiö kertoi helmikuussa. Valmet toimittaa Kemiin rakennettavalle kaikkiaan 1,6 miljardia maksavalle tehtaalle ison osan laitteista. Myös Kiinaan on mennyt useita isoja tilauksia alkuvuoden aikana.

Tilaukset kasvoivat eniten, 23 prosenttia juuri sellutehtaissa ja voimalakattiloissa. Paperikoneiden tilaukset kasvoivat 13 prosenttia. Palvelujen tilaukset sen sijaan supistuivat hieman. Palvelujen eli tehtaiden ja koneiden huoltotöiden tekeminen kärsi paljon koronaepidemiasta, kun tehtaille ei päästetty ulkopuolisia kävijöitä.

Valmet kehittikin pandemian aikana etätoimintatapoja, joilla esimerkiksi uusia paperikoneita oli mahdollista käynnistää etäyhteyksien avulla.

Palveluiden kysyntä on toimitusjohtaja Pasi Laineen mukaan nyt elpynyt useilla markkina-alueilla.

Valmetin liikevaihto oli tammi–maaliskuussa 858 miljoonaa euroa eli suurin piirtein viime vuoden tasolla. Liikevoitto kasvoi yli 55 prosenttia 80 miljoonaan euroon.

Valmet antoi viikko sitten positiivisen tulosvaroituksen. Yhtiö uskoo liikevaihtonsa ja tuloksesta paranevan tänä vuonna verrattuna viime vuotiseen. Vielä helmikuussa Valmet ennakoi lukujen pysyvän viime vuoden tasolla.

Yhtiön osakkeen hinta nousi lähes viisi prosenttia heti tuloksen julkistamisen jälkeen. Valmetin arvo on noussut puolessa vuodessa noin 70 prosenttia noin 35 euroon.

Valmet on kallistunut niin paljon, että voi olla vain ajan kysymys, milloin yhtiö esittää yhdistymistä venttiiliyhtiö Neleksen kanssa. Valmet on Neleksen suurin omistaja lähes 30 prosentin osuudella.

Valmet torppasi viime kesänä ja syksynä ruotsalaisen Alfa Lavalin tekemän ostotarjouksen Neleksestä. Ostotarjous tuli vain kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Neles oli irrotettu Metsosta omaksi yhtiöksi.

Neleksen kohtalosta käynnistyi Valmetin Laineen aloittama kiivas keskustelu kotimaisen omistuksen roolista. Lopulta Alfa Lavalin ostotarjous ei mennyt läpi.

Laine on kertonut Valmetin olevan jollain aikavälillä kiinnostunut yhdistämään yhtiöt. Syksyllä ostotarjouksen nostattama Neles vaikutti suhteessa Valmetiin yliarvostetulta, mikä olisi tarkoittanut, että yhtiöiden markkina-arvojen mukaan hinnoiteltua yhdistymistä olisi ollut vaikea perustella Valmetin osakkeenomistajille.

Valmetin osakkeen hinnan noustua tilanne on kääntynyt toisin päin, ja nyt yhdistyminen olisi edullinen pikemminkin Valmetille. Neleksen osakkeen arvo on pysynyt kesästä asti hieman Alfa Lavalin tarjoamaa hintaa kalliimpana, vajaassa 12 eurossa osakkeelta.

Kestävyysasiat ovat nyt suuryrityksissä kovassa kurssissa. Kestävyys ja päästötavoitteet nousevat esiin lähes poikkeuksetta pörssiyhtiöiden tulostilaisuuksissa. Niin myös Valmetin.

Mielenkiintoista on, miten suuryritysten toimet vetävät mukaan toimijoita myös sellaisissa maissa, joissa poliittiset tavoitteet eivät ole yhtä tiukkoja kuin Euroopassa. Valmet on sitoutunut vähentämään 20 prosenttia ostojensa päästöjä vuoteen 2030 mennessä. Se luo painetta alihankkijoille.

”Meidän täytyy etsiä toimittajia, joiden tuotanto tuottaa vähemmän päästöjä”, Laine sanoi.

Artikkeliin liittyviä aiheita