Pörssiraketti Qt Group takoo voittoa, ja tulosjulkaisu lupaa kasvun jatkuvan – osake lähti tulosjulkaisun jälkeen jyrkähköön laskuun - Talous | HS.fi

Pörssiraketti Qt Group takoo voittoa, ja tulosjulkaisu lupaa kasvun jatkuvan – osake lähti tulosjulkaisun jälkeen jyrkähköön laskuun

Qt Groupin alkuvuoden liikevaihto ylitti analyytikkojen odotukset. Yhtiön osake lähti silti laskuun tulosjulkaisun jälkeen.

It-yhtiö Qt Group on ollut viime aikoina yksi Helsingin pörssin nopeimmin kasvavia yhtiöitä.­

22.4. 16:53 | Päivitetty 22.4. 20:33

It-yhtiö Qt Group julkaisi vuoden ensimmäisen kvartaalin tuloksensa. Sovelluskehittäjien työkaluja valmistava yhtiö on noussut viime aikoina rakettimaisesti pörssissä, ja sen osake on selvästi Helsingin pörssin päälistan kallein.

Lue lisää: HS selvitti Helsingin pörssin parhaat sijoituskohteet, torstaina tuloksensa julkaisi viime aikojen pörssiraketti

Yhtiön liikevaihto nousi tammi–maalikuussa 27,3 prosenttia 23,4 miljoonaan euroon vertailukauden 18,4 miljoonasta eurosta. Liikevaihto vertailukelpoisin valuutoin kasvoi 34,3 prosenttia.

Tietopalvelu Refinitivin keräämässä konsensuksessa yhtiöltä odotettiin 23 miljoonan euron liikevaihtoa.

Liiketulos oli 4,8 miljoonaa euroa, ja liikevoittomarginaali nousi vertailukauden 11,8 prosentista 20,6 prosenttiin. Osakekohtainen tulos oli 0,16 euroa.

Yhtiön toimitusjohtajan Juha Vareliuksen mukaan konsernin liiketoiminta sujui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä odotusten mukaisesti.

”Liikevaihtomme vahva kasvu jatkui kaikilla maantieteellisillä alueilla, voimakkaimmin Aasiassa ja Euroopassa. Kehittäjälisenssien myynti jatkoi erittäin vahvaa kasvuaan ja positiivista oli myös jakelulisenssien suotuisa kehitys”, Varelius sanoo yhtiön tiedotteessa.

”Yhtiö on pystynyt järjestelmällisesti kasvattamaan solmimiensa kauppojen keskimääräistä arvoa, mutta katsauskauden liikevaihdossa mikään yksittäinen kauppa ei ollut erityisen merkityksellinen. Vastatuulta liikevaihdon kasvuun tuli Yhdysvaltain dollarin heikentymisestä. Qt:n myynnistä noin kaksi kolmasosaa on USD-pohjaista.”

Markkinat odottivat Qt Groupilta enemmän. Yhtiö julkaisi tammi–maaliskuun tuloksensa kello 15 ja osake lähti luisumaan heti tulosjulkaisun jälkeen. Pörssin sulkeuduttua torstaina osakkeen hinnasta oli kadonnut avaukseen verrattuna yli viisi prosenttia.

Yhtiön liiketoiminta on Vareliuksen mukaan vahvasti voitollista kasvuinvestoinneista huolimatta. Qt Group on viime aikoina panostanut erityisesti myynti- ja konsultointihenkilöstön rekrytointiin.

Varelius kuitenkin huomauttaa, että koronaviruspandemia vaikuttaa edelleen negatiivisesti joihinkin yhtiön asiakkaisiin.

”Viime aikoina markkinoilla on alkanut näkyä haasteita elektroniikkakomponenttien, kuten piirilevyjen saatavuudessa, mikä voi jatkuessaan aiheuttaa asiakkaidemme tuotantokapasiteetin laskua ja toimitusten viivästymisiä. Liikkumisrajoitukset hidastavat myös konsultointiprojektiemme etenemistä erityisesti Aasiassa. Kokonaisuutena koronavirusepidemian vaikutukset yhtiön liiketoimintaan ovat toistaiseksi olleet kuitenkin verraten vähäiset.”

Aiemmin huhtikuussa yhtiö tiedotti ostavansa saksalaisen testausautomaatio­työkaluja kehittävän Froglogicin 30 miljoonalla eurolla. Kauppa laajentaa laajentaa sekä yhtiön tuotevalikoimaa että sen myyntiverkoston hyödynnettävyyttä.