Asuntolainojen hintavertailu on yleistynyt, mutta vanhojen luottojen kilpailutus on edelleen harvinaisempaa - Talous | HS.fi

Asuntolainojen hintavertailu on yleistynyt, mutta vanhojen luottojen kilpailutus on edelleen harvinaisempaa

Suomalaiset tekevät aiempaa enemmän hintavertailua lainaa tai luottoa harkitessaan, ilmenee Taloustutkimuksen toteuttamasta selvityksestä.

Suomalaiset tekevät aiempaa enemmän hintavertailua lainaa tai luottoa hakiessaan.­

23.4. 2:00

Suomalaiset kilpailuttavat vain satunnaisesti luottosopimuksiaan, mutta lainojen hintavertailu on lisääntynyt viime vuodesta.

Kansalaiset vertailevat nyt viime vuotta useammin laina- ja luottotuotteiden korkoja, kuluja tai muita maksuehtoja. Erityisesti asuntolainojen vertailu on lisääntynyt. Muutos käy ilmi Taloustutkimuksen toteuttamasta kyselytutkimuksesta, jonka tilasi luottojen vertailupalvelua tarjoava Sortteri. Kysely tehtiin nyt kolmatta kertaa.

Maaliskuussa tehdyn kyselyn mukaan asuntolainojen hintavertailua tekee aina tai toisinaan 54 prosenttia vastaajista. Viime vuonna vastaavassa selvityksessä osuus oli 46 prosenttia.

Lisäksi kulutusluottojen, pankkipalvelujen ja luottokorttien keskinäinen hintavertailu on pienessä kasvussa vuoden takaiseen verrattuna.

Hintavertailun yleistyessä varsinainen kilpailutus tuotteiden ja pankkien välillä on pysynyt lähes ennallaan edellisestä kyselystä. Kilpailutus tarkoittaa esimerkiksi pankille tehtävää tarjouspyyntöä henkilökohtaisten tarjousten saamiseksi.

Sortterin toimitusjohtaja Markus Huhdanpään mukaan kuluttajat ovat nykyisin aiempaa hintatietoisempia uusia lainatuotteita hakiessaan. Vanhojen lainojen tai luottojen kilpailutus taas on Huhdanpään mukaan yhä satunnaista.

Artikkeliin liittyviä aiheita