Uusien työttömien määrä laski alimmilleen Yhdysvalloissa koko pandemian aikana - Talous | HS.fi

Uusien työttömien määrä laski alimmilleen Yhdysvalloissa koko pandemian aikana

Työttömyyskorvauksia hakevien ihmisten määrä on edelleen normaalitilannetta korkeammalla tasolla.

Pandemian alussa miljoonat amerikkalaiset jäivät työttömiksi yhtäkkiä.­

22.4. 22:41

Yhdysvalloissa tehtiin viime viikolla vähemmän uusia työttömyyskorvaus­hakemuksia kuin kertaakaan koronapandemian aikana.

Hakemusten määrää seurataan, koska ne kertovat irtisanomisten laajuudesta ja yritysten tilanteen kehittymisestä. Viime viikolla maassa tehtyjen uusien työttömyyskorvaus­hakemusten kausitasoitettu määrä oli 39 000 hakemusta pienempi kuin edellisviikolla. Kaikkiaan hakemuksia tehtiin 547 000 kappaletta.

Hakemustan määrän väheneminen yllätti myös asiantuntijat, sillä uutistoimisto Reutersin keräämä ekonomistiennuste odotti viime viikon luvuksi 617 000 hakemusta.

Vaikka irtisanomisia ei enää tehdäkään yhtä runsaasti kuin pandemian alussa, on Yhdysvalloissa tälläkin hetkellä 17,4 miljoonaa työttömyyskorvauksia nostavaa kansalaista. Nyt esimerkiksi Texasissa ja New Yorkissa uusien työttömien määrä laski huomattavasti edellisviikoista.

”Työttömyyskorvaus­hakemusten merkittävä väheneminen itsessään näyttää hyvältä, mutta mikä tärkeintä se osoittaa, ettei lukujen väheneminen edellisellä viikolla ollut vain sattumaa”, tutkimusyhtiö Pantheon Macro­economicsin Ian Shepherdson sanoo AFP:lle.

”Odotamme lukujen supistuvan edelleen lähikuukausien aikana, kun talouden avautuminen jatkuu.”

Viime vuoden huhtikuussa työttömäksi joutui viikossa yli viisi miljoonaa ihmistä Yhdysvalloissa. Pandemian alussa maaliskuun loppupuoliskolla työttömyyshakemuksia tehtiin jopa yli kuusi miljoonaa viikoittain.

Tavallisesti Yhdysvalloissa tulee noin 200 000–250 000 uutta työttömyyskorvaus­hakemusta viikossa.

Artikkeliin liittyviä aiheita