Suomen eläkejärjestelmä tasoittaa tuloeroja, mutta asiantuntijan mukaan käynnissä on pariutumiskehitys, joka voi palauttaa meidät 1800-luvun maailmaan

”Köyhistä oloista on on vaikeampi ponnistaa eliitin jäseneksi”, sanoo Eläketurvakeskuksen tutkimusjohtaja Jaakko Kiander. Hänen mukaansa suomalaiset olivat jonkin aikaa samalla viivalla, kun köyhä maaseudulta lähtöisin oleva kansa kouluttautui ja vaurastui. Nyt se aika alkaa olla ohi.

Valtiovarainministeriön johtava ekonomisti Olli Kärkkäinen, Eläketurvakeskuksen tutkimusjohtaja Jaakko Kiander ja varallisuutta tutkiva akatemiatutkija Hanna Kuusela Tampereen yliopistosta.

27.4.2021 2:00 | Päivitetty 28.4.2021 12:13

Miten Suomen eläkejärjestelmä vaikuttaa tuloeroihin? Kysymys nousi esiin maanantaina, kun HS kertoi Branko Milanovićin ja Marco Rinaldin tulojen jakautumista eri maissa käsittelevästä tutkimuksesta.

Milanovićin pari viikkoa sitten suomalaisyleisölle pitämän luennon mukaan sekä hyviä ansiotuloja että pääomatuloja saavien joukko olisi kasvamassa globaalisti. Milanovićin mukaan tämä homoploutia-ilmiö kuvaa viidesosaa Yhdysvaltain eriarvoisuuden kasvusta vuosina 1985–2020.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita