Maailmanlaajuinen sirupula nosti USA:n autokauppojen myyntivoitot ennätystasolle - Talous | HS.fi

Maailmanlaajuinen sirupula nosti USA:n autokauppojen myyntivoitot ennätystasolle

Maailmanlaajuinen sirupula on parantanut amerikkalaisten autokauppojen myyntikatteita.

Yhdysvaltalaisen autokauppaketju Autonationin tulos lähes kolminkertaistui tammi–maaliskuussa.­

26.4. 16:49

Maailmanlaajuinen puolijohdepula kurittaa autonvalmistajia ympäri maailman, mutta autojen jälleenmyyjillä Yhdysvalloissa menee samaan aikaan lujaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Autonvalmistajat ovat joutuneet leikkaamaan tuotantoansa sirupulan takia, joten autojen tarjonta markkinoilla on vähentynyt. Siten autokaupat pystyvät nyt veloittamaan halutuimmista autoista täyden hinnan. Sen lisäksi autokauppojen markkinointikustannukset ovat vähentyneet.

Yhdysvaltalaiset autokaupat ovatkin raportoineet ennätyssuurista voitoista, Reuters kertoo.

Yhdysvaltain suurimman autokauppaketju Autonationin tulos lähes kolminkertaistui tammi–maaliskuussa, kun ketjun bruttokate myydystä uudesta ajoneuvosta parani 61 prosenttia.

Myös kilpaileva Lithia Motors kertoi voiton uudesta myydystä autosta kasvaneen 33 prosenttia ensimmäisellä neljänneksellä.

Autokaupoille tällaiset kasvuluvut ovat uutta, sillä alan liiketoimintamalli on perinteisesti perustunut isoihin alennuksiin ja muihin kannustimiin kuluttajien houkuttelemiseksi kauppoihin. Autonationin johtaja Marc Cannon jopa pohti, voiko alkuvuodesta tulla uusi operatiivinen toimintamalli autokaupoille.

Lue lisää: Uudenkaupungin autotehdas pysähtyy ensi viikolla - HS kokosi sirupulan keskeiset syyt

Autokauppojen hyvät ajat tuskin päättyvät pian, koska autoteollisuuden asiantuntijat arvioivat, että puolijohdepula kestää vuoden 2022 puolelle.

Autokauppojen varastot ovat alhaalla, ja moni autokauppa on kertonut heikosta ajoneuvojen tarjonnasta - joissakin tapauksissa toimituksista, joka vastaa 15 päivän myyntiä.

Osa amerikkalaisista autokauppiaista on huolissaan, että heikko tarjonta laskee voittoa korkeammista katteista huolimatta. Jos autokauppiaiden varastot jatkavat laskuaan, automyyjillä ei ehkä enää ole myytävää.